fallback

Германия пласира 5-годишни облигации за 4,1 млрд. евро при двойно презаписване

Междувременно правителствени източници отхвърлят идеята за успоредно действие на ЕИФС и ЕМС, съобщава Bloomberg

16:29 | 07.12.11 г. 1

Германското правителство днес набра 4,09 млрд. евро чрез емисия 5-годишни облигации при средна доходност от 1,11% годишно, съобщи MarketWatch.

Подадените заявки са били за 8,67 млрд. евро, което означава, че търсенето е надхвърлило повече от два пъти предлагането.

Централната банка, която организира аукциона от името на финансовото министерство, е заделила книжа с номинал 910 млн. евро за ведомството, които то ще използва в операции на вторичния пазар.

Също днес стана ясно, че германското правителство се противопоставя на идеята за едновременното действие на два европейски спасителни фонда – временният Европейски инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) и постоянният Европейски механизъм за стабилност (ЕМС), който трябва да го замени.

Информацията за разговори в тази посока бе оповестена вчера от британският вестник Financial Times.

Германски представител, пожелал да остане анонимен, е заявил пред журналисти в Берлин, че вече е решено ЕМС да поеме функциите на ЕИФС в определения за целта срок, съобщава Bloomberg.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози в понеделник обявиха, че ще призоват останалите лидери на държавите-членки на Европейския съюз действието на ЕМС да бъде изтеглено с една година по-рано от предвиденото до 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още