fallback

Монти: Гърция е това, което може да се случи с Италия без новите мерки

Италианският премиер призова за бързо приемане на пакета от икономии, за да има пари за пенсии и заплати

09:15 | 07.12.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Марио Монти по време на участието си в предаването на RAI. Снимка: Ройтерс

 

Италианският премиер Марио Монти призова законодателите да приемат неговия спасителен финансов пакет, включващ нови и по-високи данъци, като заяви, че Италия рискува да остане без пари за пенсии и заплати, съобщи Асошиейтед прес.

Пакетът от мерки цели да гарантира, че Италия ще успее да постигне балансиран бюджет пред 2013 г. въпреки вероятността от рязко забавяне на икономиката и бързо нарастване на лихвите по държавните облигации.

Очаква се Италия да реформира сектори като пенсионната система и професионалните услуги.

"Парламентът е суверенен, времето е кратко, пространството за маневри е много малко", заяви Монти в ток-шоу по държавната телевизия в отговор на въпрос, свързан с настояванията на политическите лидери за смекчаване на мерките за икономии.

Той посочи, че е твърде рано да се каже дали триседмичното му правителство ще прибегне до вот на доверие в опит да получи бързо одобрение на спасителния план в парламента.

Монти, който е икономист и бивш еврокомисар, обяви в неделя извънредни мерки, които имат за цел да спестят 30 милиарда евро чрез икономии и да реинвестират 10 милиарда евро от спестяванията, за да се осигури растеж, който от десетилетие е нулев.

Мерките предвиждат нови или по-високи данъци и такси, включително повишаване на акцизите върху бензина и дизеловото гориво, което влезе в сила вчера. Според съобщения в медиите това означава, че потребителите ще трябва да плащат с по 5-6 евро повече при всяко зареждане на автомобила си.

"Нямаше нужда да гледаме надалече. Гърция представлява това, което можеше да се случи на Италия", подчерта Монти.

Държавният дълг на Италия възлиза на 1,9 милиарда евро или 120 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Това прави страната втората най-задлъжняла държава в Европейския съюз след Гърция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още