fallback

Фондове залагат на оцеляване на еврото и "бичи" пазар през 2012 г.

Последиците от колапса на еврото в крайна сметка ще принудят европейските правителства да намерят общ език и да спасят валутния съюз, смятат фонд мениджъри

14:34 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Единната европейска валута най-вероятно ще преживее екзистенциалната си криза без особени последствия, прогнозират управители на фондове, допълвайки, че дори само пътна карта за стабилизиране на еврото ще е достатъчна, за да подкрепи "бичи" пазар през следващата година, съобщава Ройтерс.

В изказвания пред Reuters 2012 Investment Outlook Summit, провеждан в Ню Йорк, Лондон и Хонконг през тази седмица, мениджърите на някои от най-големите европейски финансови институции признават, че риск от катастрофално сгромолясване на еврото съществува, но че той все пак не е достатъчно висок, за да прогони инвеститорите.

„Най-важното е, че пазарът вижда светлина в тунела“, казва Джордано Ломбардо, инвестиционен директор на Unicredit's Pioneer Investments, която управлява активи за над 200 млрд. евро. „Ние вярваме, че потенциалът за растеж на глобалните фондови пазари е някъде около 15-20%“.

Според Ломбардо, шансът за разпадане на еврото все още е в рамките на 15-20%, а активите в които инвеститорите могат да намерят убежище са много малко. На практика няма „убежища“, които да не са обременени със собствени проблеми. Широка диверсификация с доларови и златни хеджове е единствената смислена стратегия, ако смятате да се криете, допълва той.

Като цяло управителите на фондове са на мнение, че икономическите и политическите последици от колапса на еврото в крайна сметка ще принудят европейските правителствата да намерят общ език и да спасят валутния съюз, колкото и труден да е този процес.

Арно де Сервиньи, портфолио мениджър на Deutsche Private Wealth Managemen посочва, че не е изключено една или повече страни да изберат да напуснат еврозоната през следващите години.

Не мисля, че еврото ще се разпадне. През 2012 г. всички ще разберат какво е необходимо, за да си в еврозоната и всяка страна ще си избере дали иска да е в играта или не, коментира той.

През втората половина на 2012 г. ще имаме малко по-добра видимост. Това може да подейства освежаващо на пазарите, допълва Де Сервиньи.

Алек Лечфилд, главен инвестиционен директор на HSBC Asset Management също признава, че на фона на затихването на европейската дългова криза, двуцифрен ръст на глобалните фондови пазари през следващата година е възможен.

„Не може просто да си тръгнете от този евроексперимент“, посочва той. „Като се има предвид несигурността и потенциала за пазарен колапс, логично за европейските политици ще е да направят каквото трябва“, за да спасят еврото, казва той.

Почти всички фондови мениджъри признават, че адекватно хеджиране срещу евентуалното разпадане на еврото на практика е невъзможно и че съществуват много малко инвестиционни убежища, които ще останат незасегнати при подобен сценарий.

„Традиционният актив за убежище в кризисни ситуации са ДЦК. При сегашната криза обаче държавните облигации не са сигурни. Валутите от друга страна до голяма степен зависят от стабилността на страните. Парите в брой също нямат обичайната си тежест“, казва Де Сервиньи.

Традиционните „убежища“ са или твърде волатилни или са осакатени от протекционистки политики. „Така наречените сигурни активи вече не съществуват“, казва Ломбардо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още