fallback

Шойбле: Всяка страна в еврозоната трябва да създаде специален дългов фонд

Фондовете трябва да са в размер на поне 60% от БВП, като ще се финансират от данъчни приходи, ще предложи германският финансов министър на срещата на ЕС

16:19 | 03.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Всяка страна в еврозоната трябва да създаде специален фонд за изплащане на дълговете й на стойност над 60% от БВП, е заявил германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за вестник Passauer Neue Presse, цитирано от Ройтерс.

Описвайки предложението, което ще направи на срещата на ЕС на 9 декември, той е посочил, че общо 500 млрд. евро ще трябва да постъпят в германския фонд, който касае както федералния, така и провинциалните и общинските дългове.

Според Шойбле за подкрепа на фондовете трябва да се използват данъчни приходи, като е посочил, че няма да е необходимо Германия да вдига данъците, за да осъществи плана.

Говорител на канцлера Меркел е заявил, че според нея предложението на Шойбле може да помогне за възвръщане на доверието в еврото. Тя го намира за много интересно.

Шойбле отново е подчертал съпротивата на страната си относно емитирането на общи европейски облигации – идея, която самата Меркел изключи.

„Не може да има общи облигации. Германската икономика ще бъде претоварена, ако трябва да гарантира дълговете на всички страни от еврозоната. Освен това, тази стъпка ще намали натиска върху задлъжнелите държави за решаване на проблема. Ако всички се придържат към критериите за стабилност, то проблемът би се разрешил от само себе си”, е посочил той.

По отношение на неотдавнашните покупки на ДЦК от страна на ЕЦБ, немският финансов министър е казал, че няма причина те да пораждат опасения.

”Сериозните икономисти не виждат рискове или знаци на инфлационна опасност. Еврото е стабилно отвътре и отвън”, е изтъкнал той.

Шойбле е отхвърлил идеята за изхвърляне на Гърция от еврозоната като начин за справяне с дълговата криза.

”Не може просто да покажем вратата на затруднените държави. Освен това икономическите последствия биха били напълно непредсказуеми. Според огромното мнозинство това ще е най-лошият възможен сценарий”, е отбелязал той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още