fallback

Европейските банки се борят за евро, а не долари

Те прибягват до алтернативно финансиране, след като кризата в региона затрудни достъпа им до пазарите и междубанковото кредитиране

10:55 | 03.12.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Европейските банки се борят за всеки възможен източник на финансиране, включително дребните си клиенти, след като натрупаха ценни книжа, които им дават достъп до ликвидността на централната банка, от която ще имат нужда за още доста месеци.

Новите мерки за наводняване на банковата система с доларова ликвидност не решават по-широкия недостиг на еврово финансиране, пред който повечето от банките в региона все още са изправени, след като много от тях нямат достъп до основните облигационни пазари, пише Ройтерс.

”Удивително е, че никоя банка още не се е сгромолясала, след като има толкова много, които са на ръба”, коментира банкер.

Банките обикновено разчитат една на друга, за да си набавят средства, с които да финансират ежедневните си операции. Но със задълбочаването на кризата в еврозоната този източник пресъхна и те трябва да разчитат на Европейската централна банка (ЕЦБ) или да търсят иновативни начини за финансиране.

Дългосрочното финансиране е особен проблем, след като ЕЦБ отпуска средства максимум за година.

Някои банки прибягнаха до продажба на повече облигации чрез търговската си мрежа, там където все още се намират желаещи купувачи. В Италия и Испания, където тези сделки имат традиции, това е възможност, която набира инерция.

Барселонската Caixabank обяви през тази седмица, че планира да набере 3 млрд. евро дълг чрез търговската си мрежа.

Банките разчитат на дребните си клиенти и по други начини. Испанските банки например водят депозитна война. Дори в засегнатата от кризата Португалия, където банките разчитат в голяма степен на ЕЦБ, те успяха да увеличат лихвите по депозитите до рекордни нива.

В Гърция обаче, където банките на практика загубиха достъп до всякакво финансиране чрез пазарите, финансовите институции вече не могат да разчитат дори на депозитите, чието изтегляне от банковата система се ускорява в последните седмици.

”Дребните инвеститори няма да решат кризата с банковото финансиране, освен може би в Италия, където те наистина могат да окажат решаващо влияние”, посочва друг банкер.

Макар финансовите пазари да са блокирани, банките все още могат да изкушат институционалните инвеститори чрез някои правилно структурирани сделки - с достатъчно високи лихви и обезпечени с ценни книжа.

Обезпечените облигации например, които са гарантирани с паричните потоци от портфейли от ипотечни заеми или заеми за публичния сектор, стават все по-популярни през тази година. Използва се също и секюритизацията.

Банките се връщат и към техниките, използвани през 2009 г. като покрити облигации, които не се продават на крайни клиенти, а остават в портфейлите на банките, така че да могат да бъдат продадени бързо на ЕЦБ при необходимост от крактосрочно финансиране чрез репо сделки. Португалските банки вече използват масирано този източник.

Банките се обръщат и към платформи като Eurex Repo – международен пазар за електронна репо търговия и обезпечено финансиране, който е част от Deutsche Boеrse Group.

Що се отнася до държавните гаранционни схеми за банкови облигации, то в момента те биха се провалили, след като опасенията на инвеститорите са насочени именно към правителствата.

Взъможно облекчение за банките би било, ако ЕЦБ разшири обезпеченията, които приема при финансирането им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още