fallback

Европейските банки се състезават с еврозоната за 2 трлн. долара през 2012 г.

Сериозните инвеститори бягат както от облигациите на европейските банки, така и от ДЦК на страните от еврозоната, коментира анализатор

20:37 | 02.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските банки се състезават с правителствата на еврозоната за набирането на 2 трлн. долара през следващата година, поради нуждата от рефинансиране на достигащите матуритет облигации, пише Bloomberg.

През 2012 г. правителствата от еврозоната трябва да погасят 1,1 трлн. евро дългосрочни и краткосрочни облигации, като 519 млрд. евро от тази сума са италиански, френски и германски облигации достигащи матуритет през първата половина на годината.

През първата половина на следващата година европейските банки трябва да обслужат дългове за 665 млрд. долара, а до края на декември още 370 млрд. долари, разкриват данни на  Citigroup Inc.

„Сериозните инвеститори бягат както от облигациите на европейските банки, така и от ДЦК на страните от еврозоната“, казва Марк Грант, директор на Southwest Securities Inc. „Качеството на финансовите показатели и на двата класа активи е под въпрос и нищо по същество не е постигнато, за да се реши проблемът с европейската дългова криза“.

През 2012 г. европейските банки трябва да се рефинансират средно с по 230 млрд. долара на всеки три месеца, казва Лиза Хинтз, анализатор на Moody’s Corp. в Ню Йорк. За сравнение през 11-те тримесечия до 30 септември 2011 г. банките са погасявали средно по 132 млрд. долара, допълва тя.

"В подобна ситуация на оскъдно финансиране банките на практика се съревновават със правителствата“, посочва Хитнтз. „Просто погледнете на бизнес модела им. Какъв изгоден заем би могла да получи една италианска или испанска банка, когато цената за финансирането й е близка до тази на правителствените облигации или около 7% и отгоре?", допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още