fallback

Германия и Франция предлагат по-строг контрол върху бюджетите на страните от ЕС

Днес немският канцлер Ангела Меркел ще изнесе реч пред парламента в Берлин в навечерието на срещата на Европейския съюз на 9 декември

11:27 | 02.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

В отговор на икономическата криза Франция и Германия предлагат задълбочаване на икономическите връзки между европейските страни и по-строг контрол върху бюджетите, пренебрегвайки искането на инвеститорите за разширяване на ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише Bloomberg.

Германският канцлер Ангела Меркел, която днес ще изнесе реч пред парламента в Берлин в навечерието на срещата на Европейския съюз (ЕС) на 9 декември, нееднократно е настоявала за промяна на договора за ЕС в посока засилване на контрола над националните бюджети и премахването на политическия натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ).

Вчера френският президент Никола Саркози също призова за „повече дисциплина“ и налагането на автоматични санкции за страните, които нарушават фискалните правила.

Отказът на Меркел да използва ЕЦБ е в разрез с позицията на американския президент Барак Обама, който призова европейските лидери да предприемат по-решителни действия за справяне с кризата. Германският канцлер не иска да позволи ЕЦБ да последва примера на Федералния резерв (Фед) и Английската централна банка с политики, които според нея са равносилни на това да се опитваш да решаваш дълговите си проблеми като трупаш още дългове.

Включването на ЕЦБ в битката за овладяването на кризата би подкопало независимостта на централната банка и в случай на неуспех би унищожило доверието в институцията.

„Инвеститорите искат яснота за това каква точно ще бъде рамката на финансиране на правителствата и банките, които имат нужда от помощ, докато продължават преговорите за затягане на фискалната дисциплина“, казва Жак Кайло, главен икономист за Европа на Royal Bank of Scotland в Лондон.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой постави под въпрос налагането на нови правила чрез нов договор, посочвайки, че подобен процес не е достатъчно бърз, за да задоволи пазарите. „Това може да отнеме доста време“, казва той. „В момента търсим решение, което може да бъде приложено бързо“.

До този момент Меркел твърдо се противопоставя на идеята за издаване на общи европейски облигации, както и на разширяването на правомощията на ЕЦБ.

На 5 декември германският канцлер ще пътува до Париж за среща със Саркози, на която се очаква двамата лидери да подготвят общо предложение за реформа на европейските институции. Това е задължителна стъпка преди да предприемем по-агресивни мерки, казва тя. „Не можете да поставите каруцата пред коня“, заяви Меркел на 23 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още