fallback

Саркози: Еврото няма да просъществува, ако еврозоната не се мобилизира

Германия и Франция са се споразумели за нов европейски договор, който да определя отношенията между държавите-членки на ЕС

22:35 | 01.12.11 г. 9

Френският президент Никола Саркози е заявил, че Франция и Германия трябва да се обединят, за да обезпечат стабилност в сърцето на Европа, съобщи ВВС.

"Франция и Германия след толкова трагедии решиха да обединят съдбите си и да гледат заедно към бъдещето. Отказ от тази стратегия би бил непростим. Когато Германия и Франция са единни, цяла Европа е единна и силна. Когато Франция и Германия са разединени, цяла Европа е разединена и отслабена", е казал Саркози.

Той е добавил, че ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в понеделник, за да предложат мерки за осигуряването на бъдещето на Европа.

Френският президент е предупредил, че икономическото сближаване ще бъде продължителен и труден процес, но е обещал, че Франция няма да загуби своята независимост.

По думите му еврото няма да може да продължи да съществува, ако европейските икономики не се мобилизират.

Саркози е подчертал, че е необходима по-стриктна финансова дисциплина, с по-тежки санкции за страни, които не изпълняват задълженията си. "Повече солидарност, повече поета отговорност пред народите от едно истинско икономическо правителство, такава е визията ни за бъдещето на еврозоната и бъдещата реформа на договорите", е изтъкнал той.

Френският президент е защитил мерките, предприети от неговото правителство за справяне с дълговата криза във Франция.

Според него страната трябва да пресече съмненията, че не е в състояние да плаща, за да избегне бъдещи атаки от спекуланти.

Саркози смята, че отговорът на Европа на дълговата криза не е бил достатъчно бърз.

Той е посочил, че Германия и Франция са се споразумели за нов европейски договор, който да определя отношенията между отделните страни-членки.

Френският президент обаче е отхвърлил предположенията на Германия националните бюджети да бъдат определяни в Брюксел. Той вече изрази виждането си, че „Европа на две скорости“ е неизбежна, обосновавайки се, че една пълна икономическа интеграция е невъзможна, след като държавите-членки на ЕС надхвърлят 30.

Саркози е заявил още, че Шенгенското споразумение за свободно движение трябва да бъде преосмислено, предаде AFP.

"Не може повече Европа да прилага във вътрешността си принципа за свободно движение, а да не контролира външните си граници. Шенген трябва да бъде преосмислен", е изтъкнал той.

Според него все повече решения в еврозоната трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство. "Европейската интеграция минава през междуправителственото сътрудничество, защото Европа ще трябва да прави стратегически избори, политически избори", твърди френският президент.

По думите му наближава нов икономически цикъл, който ще е цикъл на намаляване на задлъжнялостта, за да се върне махалото на икономиката към заетостта и производителността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още