IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Европа има 10 дни, за да се спаси

Повечето анализатори смятат, че кризата може да бъде потушена единствено чрез радикални мерки като покупка от ЕЦБ на държавни облигации на задлъжнелите страни

17:00 | 30.11.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
Ройтерс: Европа има 10 дни, за да се спаси

Европа разполага с 10 критични дни, за да спаси валутния си съюз, след като европейските политици се договориха да разширят спасителния фонд за региона, признавайки, че за да предотвратят надвисналия финансов колапс може да се наложи да потърсят помощ от Международния валутен фонд (МВФ), пише Ройтерс.

„Навлизаме в 10-дневен критичен период, за да се договорим как ще отговорим на кризата“, казва комисарят за валутната политика и икономиката на Европейския съюз (ЕС) Оли Рен.

Късно вечерта във вторник финансовите министри на страните от еврозоната се споразумяха за детайлите на план за разширяване на европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), но не успяха да уточнят какъв точно ще е новият му размер поради бързо влошаващите се условия на пазара. Това накара европейците да потърсят помощ от МВФ.

В сряда доходността по италианските и испанските облигации продължи неумолимо да се изкачва към нива, приемани от инвестиционната общност за крайно неустойчиви. Пазарите оценяват разширяването на европейския спасителен фонд като неадекватно.

Не трябва да забравяме, че след провала на последния аукцион в Берлин, финансирането на EFSF става проблематично, а германският рейтинг ще бъде подложен на сериозен натиск, особено ако Франция изгуби първокласната си кредитна оценка, посочват стратези на Rabobank. „Това ще постави под въпрос всички планове, свързани с EFSF. Решенията са остарели, а пазарът продължава напред“.

Две години след началото на дълговата криза инвеститорите бягат от европейските дългови пазари, банките се опитват да се отърват от токсичните европейски облигации, кредитните институции в южна Европа са в още по-критично състояние, регионът е на ръба на рецесията, а опасенията за оцеляването на еврото са все по-реални.

„Сега сме изправени пред истинска финансова криза – широкоспектърен трус на финансовите пазари“, казва Кристиан Нойе, управител на френската централна банка и член на съвета на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Еврозоната прие детайлен план за застраховане на първите 20-30% от новоиздадените облигации на изпитващите затруднения страни. Мерките включват и създаването на съвместен инвестиционен фонд за привличане на чуждестранни инвеститори, които да купуват облигации на страни от еврозоната.

И двете схеми трябва да заработят до януари, като EFSF ще разполага с около 250 млрд. евро, след като финансира втория спасителен пакет за Гърция, заяви председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Целта ни е МВФ да осигури толкова подкрепа, колкото и EFSF, посочва Юнкер.

Според мнозинството анализатори кризата може да бъде потушена единствено чрез радикални мерки като евентуална масивна интервенция от страна на ЕЦБ за директно или индиректно изкупуване на ДЦК на страните от еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на срещата на лидерите на ЕС на 9 декември не възнамерява да сключва сделка като се съгласи с издаването на общи европейски облигации срещу споразумение за задълбочаване на фискалния съюз.

Доходността по италианските облигации вече е над нивата при които Гърция, Ирландия и Португалия бяха принудени да потърсят международна помощ. В края на януари Рим трябва да рефинансира значително количество падежиращ дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
И какво е лошото долара да бъде изместен от еврото?! Единственият въпрос е дали това е възможно да стане и доколко си струва да се опита. А обща обезценка винаги и по всяко време може да се направи. Тогава тия, които сега си стискат парите ще загубят най-много. Ама така е ГГЗ. Правило без изключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
При янките ФЕД вече го направи това изкупуване на книгите , дадоха пари на собствениците им ..те ги внесоха в банките , а банките понеже никой не им ги иска назаем ги набиха обратно във ФЕД който им дава мижава лихва.Имаше и една статия в Инвестора в която обясняваха как ФЕД напечата пари , но от това инфлация нямат...по точно е да се каже обезценка на долара. Същото нещо може да го направи ЕЦБ , а ФЕД просто чакат да не са първите които ще пуснат машината за обеценяване на валутата си. ЕЦБ наистина трябва да обезцени еврото и това може да се контролира ..няма да бъде хипер инфлация и като цяло ще бъде под 50%. Очаквам точно такава развръзка и наистина след това икономиката да тръгне. Освен това мисля че от Европа се ежат на янките и искат да им изместят долара и затова е този инат и упорство във войната за запазване стойността на еврото.Много глупаво и тъпо , но швабите и франсетата са националисти способни на глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
tenero
преди 12 години
Ако се разпадне Еврозоната, пари няма да ти трябват. Кожи, кремък, глина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
chernia
преди 12 години
интересувам се дали хората,които имат депозити в евро,при евентуален крах на валутата,ще изгубят спестяванията си или това никой не мойе да прогнозира,всмисъл дали банките ще превалутират еврото спрямо левове в по-нисък от моментния курс идеи някакви?мерси предварително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
The Big One
преди 12 години
На чичо Сам му дреме на пацата - нали производството му е отдавна изнесено в Чайна. ХаХа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Ако не греша, предстои, явно, контролирана супер инфлация, от която ние, с нашия борд, може да затънем повече от гърците...освен, ако не се отвържем навреме. Всичко това - ако не се срути еврото. Прочее, чичо Сам трябва да се бои най-много /от външните страни/, че ако доларът по тази причина се изстреля, ке му Умре износ, всичко. Манджа с грозде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Меркел не е в час ,тя иска да се направи нещо което вече е направено - политически съюз. Странно , че тя смята че той не е окъществен.Съвсем друго нещо е фискален съюз , но той може да бъде ограничен единственно да контрол на събираемостта на данъците..няма да е справедливо парите дасе събират някъде и след това да се преразпределят по другарски според потребностите. Скоро Гервания ще го закъса и тя е най трудната за реформиране икономика понеже е работила на високи обороти с чуждо гориво - пари. Тези пари тепърва ще са голям проблем , защото транформират другите държави във вечни длъжници , а би следвало те да бъдат лишени от правото да задлъжняват , в замяна на мораториума върху дълговете им.Наистина ще бъде сложно немците да бъдат лишени от социални благинки , каквито имаха в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Няма да натрупват повече дългове , ако им се отнеме правото да емитират ДЦК с които да се дофинансират.Ако им изкупи банката дълговете и ги замрази за известно време , а и продаде на тяхна база свои бондове с които да финансира операцията по изкупуването ..лихвата ще падне до почти нулева и няма да е проблем след 1-2 години да започнат да си обслужват дълговете. Гърция например може да приватизира държавна собственост и с парите да ликвидира дълга си.Проблема е че от това са заинтересувани кредиторите , които притежават дългови книги но Германия никак не и е интересен подобен сценарий ..нали нейния експорт ще падне за тези страни поради понижаването на стандарта им на живот и те ще трябва да живеят според въдможностите на икономиката си .И останалите износители към страни от ЕЗ , също нямат интерес понеже експорта им ще падне - няма да натрупват профицит и няма да могат да дават заеми..т.е. богатите в момента ще спрат да трупат богатство за сметка на дълговете на задлъжняващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
е за колко време ще реши проблема ЕЦБ? 2,3,4,5 или 6 месеца? ако се запази статутковото дълга пак ще се натрупа, а ЕЦБ ще заприлича на склад за ефтини хартиики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още