IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Европа има 10 дни, за да се спаси

Повечето анализатори смятат, че кризата може да бъде потушена единствено чрез радикални мерки като покупка от ЕЦБ на държавни облигации на задлъжнелите страни

17:00 | 30.11.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
Ройтерс: Европа има 10 дни, за да се спаси

Европа разполага с 10 критични дни, за да спаси валутния си съюз, след като европейските политици се договориха да разширят спасителния фонд за региона, признавайки, че за да предотвратят надвисналия финансов колапс може да се наложи да потърсят помощ от Международния валутен фонд (МВФ), пише Ройтерс.

„Навлизаме в 10-дневен критичен период, за да се договорим как ще отговорим на кризата“, казва комисарят за валутната политика и икономиката на Европейския съюз (ЕС) Оли Рен.

Късно вечерта във вторник финансовите министри на страните от еврозоната се споразумяха за детайлите на план за разширяване на европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), но не успяха да уточнят какъв точно ще е новият му размер поради бързо влошаващите се условия на пазара. Това накара европейците да потърсят помощ от МВФ.

В сряда доходността по италианските и испанските облигации продължи неумолимо да се изкачва към нива, приемани от инвестиционната общност за крайно неустойчиви. Пазарите оценяват разширяването на европейския спасителен фонд като неадекватно.

Не трябва да забравяме, че след провала на последния аукцион в Берлин, финансирането на EFSF става проблематично, а германският рейтинг ще бъде подложен на сериозен натиск, особено ако Франция изгуби първокласната си кредитна оценка, посочват стратези на Rabobank. „Това ще постави под въпрос всички планове, свързани с EFSF. Решенията са остарели, а пазарът продължава напред“.

Две години след началото на дълговата криза инвеститорите бягат от европейските дългови пазари, банките се опитват да се отърват от токсичните европейски облигации, кредитните институции в южна Европа са в още по-критично състояние, регионът е на ръба на рецесията, а опасенията за оцеляването на еврото са все по-реални.

„Сега сме изправени пред истинска финансова криза – широкоспектърен трус на финансовите пазари“, казва Кристиан Нойе, управител на френската централна банка и член на съвета на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Еврозоната прие детайлен план за застраховане на първите 20-30% от новоиздадените облигации на изпитващите затруднения страни. Мерките включват и създаването на съвместен инвестиционен фонд за привличане на чуждестранни инвеститори, които да купуват облигации на страни от еврозоната.

И двете схеми трябва да заработят до януари, като EFSF ще разполага с около 250 млрд. евро, след като финансира втория спасителен пакет за Гърция, заяви председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Целта ни е МВФ да осигури толкова подкрепа, колкото и EFSF, посочва Юнкер.

Според мнозинството анализатори кризата може да бъде потушена единствено чрез радикални мерки като евентуална масивна интервенция от страна на ЕЦБ за директно или индиректно изкупуване на ДЦК на страните от еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на срещата на лидерите на ЕС на 9 декември не възнамерява да сключва сделка като се съгласи с издаването на общи европейски облигации срещу споразумение за задълбочаване на фискалния съюз.

Доходността по италианските облигации вече е над нивата при които Гърция, Ирландия и Португалия бяха принудени да потърсят международна помощ. В края на януари Рим трябва да рефинансира значително количество падежиращ дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
Износа на САЩ е около 10 % , не са ескпортно ориентирана икономика( сравни с Германия = 45%!, България около 40%);така че аргумента че американците ги било страх от силен долар щото ще им застраши износа е несъстоятелен, силния долар има по скоро връзка с по голям търговски дефицит вследствие на повече внос..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Патилански , ако си мислиш че може да мине без военна организация от много голям мащаб се лъжеш. Скоро ще се мине на нови източници на енергия , мощни и произвеждащи енергия от неограничени ресурси или това са реактори които всеки ще трябва да има за да си произвежда енергия за дома , за транспорт и какво ли не..Те ще са толкова мощни , че в ръцете на недобронамерени спрямо другите , ще са най мощното , достъпно оръжие , но наистина мощно а не някакви си пушки или бомби с експлозив..хората ще са много по маневрени и ще се движат лесно на големи разстояния..т.е. недобронамерените няма да са с някакъв автомобил или самолет с който ще се движат с други хора...Кой ще се оправя с тях , едва ли ще е по възможнотите на полицията и е възможно да се налажи въвеждане на военен режим на големи територии. Какво може да се направи , фосилните горива не са неизчерпваеми и освен това са суровина за химията. Без мощна военна организация не може да се мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Защо си мислите, че ако стане разпада на еврозоната и еврото, по-точно като стане, ще има предупреждения, подготовки, даване на възможност на хората да реагират с цел да загубят най-малко? Който мисли така , да си свери часовника..... Рухването ще е жестоко с поголовно обедняване на всички, не говоря само за България...Че как иначе ще наложат Новия Световен Ред...?Скоро целият ЕС ще се разпадне и това страхотна новина! Не на НАТО, вън България от ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Споко, евро и долар със сигурност пак ще има, друг е въпроса колко ще струват, вероятно почти нищо, но към златен стандарт никой, никога няма да го позволи, няма далавера там а това е НЕПОЗВОЛЕНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
chernia
преди 12 години
доста от нещата за които говорите имат смисъл и някои просто си запълват времето говорещи глупости са питането ми е към тези,които имат някакви идеи какво да правим ако имаме еврови депозити да ги сменяме ли в друга валута франкове или долари или този вариант да се срине еврото е твърде песимистичен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Elinos
преди 12 години
Добре ясно е че спестяванията ще се обезценят, ами кредитите? Който има кредит в Евро как ще му се отрази?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
tihomirn
преди 12 години
Европа има 10 дни..................ми звучи малко като ---ИДВА 2012 ГОДИНА МАИТЕ НАПИСАХА И Т.Н И Т.Н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Лошото е че Европа няма да може да се справи с произтичащите след това "ангажименти" , например да бие арабите от време на време , защото какво мислиш ще ги спре тях да искат всичките пари на този Свят срещу петрола си . Само с бой...А янките са гадни , един президент като Обама ги прави ужасно слаби и изпаднали веднага понеже точно тези им функции западат.Някой нахакан бияч , би се отразил яко позитивто на икономиката и държавага им веднага , например Путин ако им е президент ще се оправят веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
По принцип ще загубят и то по малко , ако проблема с дълговете се реши като ги изкупи ЕЦБ и много , за което моята прогноза е 90% от стойността на парите си ако ЕЗ се разпадне.В случай , че дълговете се платят - изкупят от ЕЦБ загубата математически изчилена ще е 50% , но реалната не повече от 30% защото действието ще се изтълкува като много силно в подкрепа на бъдещата стойност и запазване на валутата. Възможно е дори обезценката да бъде под 20%.Не само , че имат полезен ход за решаване на проблема , но той е много силен полезен ход. А иначе обезценката е неизбежна , като загуба на покупателна стойност не може да няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
На прав път си,но не съвсем.Основната причина за силата на еврото е Америка-на нея просто и трябва единна,силна валута,спрямо която да си обезценява долара,което няма да може да прави ако пак се появят лирети,песети и драхми.Силното евро в момента е и в интерес на Германия,която е почти единственият останал производител на каквото и да е в Европа,защото купува евтино суровини,а продава скъпо готова продукция.Целият цирк с наложените мерки за икономии е всъщност в подкрепа на германските износители,които основно работят вътре в еврозоната.Освен това Германия не иска инфлация защото ще трябва да индексира пенсии и помощи,а това не влиза в плановете на бившата източногерманка Меркел.Това е,няма емоции тук.Просто преследване на цели,като заповедите идват от Вашингтон,естествено.Те знаят много добре,че статутът на долара е неразбиваем.Случайности и неконтролируеми процеси тук няма.Някой/и отдавна е написал сценария.А доларът ще продължи да пада докато не се позаличи дългът на Чичо Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още