fallback

Белгия вече набра 1,2 млрд. евро от продажбата на облигации за населението

Средствата бяха осигурени само в рамките на три работни дни чрез емитирането на 5-годишни ДЦК, носещи 4% доходност годишно

13:43 | 29.11.11 г. 1

Първите три дни от продажбата на държавни облигации на населението в Белгия вече осигуриха за хазната 1,208 млрд. евро, съобщиха от белгийската агенция за управление на дълга, цитирани от РИА Новости.

През миналата седмица временният премиер на страната Ив Льотерм нареди емитирането на държавни облигации, предназначени за населението, с 5-годишен матуритет и доходност от 4% годишно с цел финансиране на държавния дълг.

Предишните емисии на ценни книжа с аналогичен матуритет бяха реализирани през юни и септември, но набраха едва 87 млн. евро през юни и 77,1 млн. евро пред септември.

Льотерм бе принуден да се обърне към белгийските поданици, след като доходността, която изискват международните финансови пазари по новите емисии белгийски държавни облигации, вече надхвърля 5,5%.

Политическата криза в страната продължава вече над година и половина, което доведе до липса на гласуван бюджет, а това заедно с нивото на държавен дълг от 98% от брутния вътрешен продукт накара в петък международната рейтингова агенция Standard & Poor's да понижи кредитния рейтинг на страната с една степен и перспективата по него до негативна.

Вследствие на това след 17-часови преговори в правителствената коалиция бе съгласуван проектобюджет за 2012 г. и бюджетен план за 2013-2014 г. Без проектобюджет, представен до 15 декември, Белгия рискуваше глоба от Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още