fallback

Dax навлезе в топ форма

Водещите европейски борсови индекси приключиха днешната сесия с масивни печалби

19:59 | 28.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха силно в края на днешната търговия, въпреки че според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) кризата в еврозоната би могла да доведе до "опустошителни" последици за световната икономика, предаде Ройтерс.

Във Франкфурт водещият германски индекс DAX нарасна с 4,60 на сто (5745 пункта) на пазара, който бе изпаднал в еуфория заради редица слухове за силен напредък в намирането на решение на дълговата криза в еврозоната.

Не стана ясно обаче каква бе причината за стремглавото рали на DAX. Преди обяд се появиха слухове за подкрепа на Италия от страна на Международния валутен фонд (МВФ), които обаче бяха своевременно опровергани. Според италиански медии новото правителство на Марио Монти преговаряло за помощ от 400 до 600 млрд. евро с МВФ с евентуалното участие на Европейската централна банка. "Няма разговори с италианските власти по програма за финансиране от МВФ", заяви вашингтонската институция, но това не сломи надеждите на инвеститорите, предаде Ройтерс.

Отречени бяха и плановете за издаване на т. нар. „елитни бонове“ на оценяваните от рейтинговите агенции с ААА държави от еврозоната. Вестник Die Welt съобщи, позовавайки се на евродипломати, че чрез съвместните облигации ще се финансират не само задълженията на страните с рейтинг ААА - Германия, Франция, Финландия, Холандия, Люксембург и Австрия, но при строги условия ще се подпомагат и държави в криза като Италия и Испания.

На каквото и да се дължеше доброто настроение на борсата, от него най-голяма печалба извлякоха компаниите от финансовия сектор. Акциите на Commerzbank, която според медийни публикации планира да закупи облигации, се повишиха с 4,13%. Още по-добре се представи Deutsche Bank, чиито акции скочиха със 7,2% до 26,58 евро.

Акциите на Daimler скочиха със 7,9% и по този начин станаха най-силната акция на DAX днес. Автомобилният концерн ще се откаже от производството на луксозния си бранд Maybach, писа Frankfurter Allgemeine Zeitung в петък.

Акциите на Bayer поскъпнаха с 4,8%, а книжата на MAN поскъпнаха със 6,1%. MAN и инвестиционната компания IPIC от Абу-Даби се споразумяха MAN да изкупи общите дялове на IPIC във Ferrostaal. Акциите на Fresenius пък бяха единствените листвани на DAX, които отчетоха спад – с 0,5%.

В Париж водещият индекс САС 40 скочи с 5,46 на сто, а лондонският Footsie-100 прибави 2,67 на сто. Миланският водещ индекс FTSE се повиши с 4,60 на сто, а мадридският Ibex-35 нарасна с 4,59 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още