fallback

Белгия емитира 10-годишни облигации за 2 млрд. евро при рязко повишена доходност

Италия пласира 12-годишни книжа за 567 млн. евро при доходност от 7,3% - над три пъти по-висока от тази на мартенския аукцион

16:47 | 28.11.11 г.

Белгия днес емитира 10-годишни държавни облигации за 2,005 млрд. евро, като доходността по тях нарасна рязко до 5,65% годишно от 4,73% при предходния търг на книжа с аналогичен матуритет през октомври, съобщи РИА Новости, като се позова на белгийската агенция за управление на държавния дълг.

По-рано днес доходността по 10-годишните белгийски облигации на вторичния облигационен пазар достигна поредния рекорд от 5,90% годишно при ниво от 5,790% в петък .

Основните фактори за негативното развитие са понижаването на кредитния рейтинг на страната от международната рейтингова агенция Standard & Poor`s в петък и продължаващата правителствена криза въпреки постигнатото споразумение по въпроса за бюджета за следващата година.

В неделя председателят на Социалистическата партия Елио ди Рупо, който е кандидат за премиер на страната, обяви, че новото правителство ще бъде сформирано „в рамките на следващата седмица“.

След решението на Standard & Poor`s участниците в правителствената коалиция в резултат на 17-часови преговори съгласуваха проекта за бюджет на страната за 2012 г., за който страната рискуваше глоба от Европейския съюз, както и бюджетния план за 2013-2014 г.

Също днес Италия емитира 12-годишни облигации на стойност 567 млн. евро, като търсенето надхвърли 2,16 пъти предлагането, а доходността по тях бе 7,3% годишно.

Сравнението с предходната емисия на облигации с аналогичен матуритет, реализирана през март 2010 г. при доходност от 2,19%, вероятно характеризира най-добре изминатия от Италия път за периода.

Първоначалното намерение на италианското министерство на финансите бе емисията да бъде на стойност 750 млн. евро, но то бе принудено да намали размера, за да не допусне доходността по тях да надхвърли тази по облигациите на вторичния пазар.

Утре предстои нова емисия, този път на стойност 8 млрд. евро, като тя вероятно ще избистри оценката на пазара за перспективите по финансирането на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още