fallback

Германия отрече, че планира общи облигации само с още 5 страни от еврозоната

Подобни дискусии не са водени с Финландия, Холандия и Великобритания, посочват от финансовото министерство

14:20 | 28.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Германското правителство опроверга твърденията, че планира да емитира съвместни облигации заедно с още пет страни от еврозоната с висок кредитен рейтинг, предаде ДПА.

"Няма планове за създаване на облигации "тройно А" или "елитни облигации", както твърди статията", съобщи днес германското министерство на финансите предвид публикация на германския Die Welt.

Тази тема не е била обсъждана при срещата на германския министър на финансите Волфганг Шойбле с колегите му от Финландия и Холандия в края на миналата седмица.

"Подобни дискусии не се водят и с британските ни колеги", допълва министерството.

Вестник Die Welt съобщи, позовавайки се на евродипломати, че чрез съвместните облигации ще се финансират не само задълженията на страните с рейтинг ААА - Германия, Франция, Финландия, Холандия, Люксембург и Австрия, но при строги условия ще се подпомагат и държави в криза като Италия и Испания.

"Работим интензивно за създаването на съюз на стабилността", който би трябвало да бъде постигнат чрез изменения в договорите за Европейския съюз, подчертава германското финансово министерство.

Според направените предложения държавните бюджети на страните членки на ЕС ще трябва да спазват строги ограничения за държавния дълг. При неуспех Европейската комисия ще може да отхвърля проектобюджетите.

"За тази цел е необходимо изменение на договорите за ЕС, което можем да постигнем бързо. Всичко това обаче няма нищо общо с елитни облигации "тройно А"", подчертава министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още