fallback

Германия: Финансовите ни възможности не са неизчерпаеми

Силни сме, но не сме с неограничени сили, предупреди днес говорител на канцлера Ангела Меркел

13:59 | 28.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Финансовите възможности на Германия не са неизчерпаеми, предупреди днес говорителят на канцлерката Ангела Меркел, цитиран от Франс прес.

В момент, когато Германия е притисната от всички страни да направи повече за спасяването на еврозоната от кризата, Щефен Зайберт изтъкна, че и Берлин трябва да намалява дълга си и няма безкрайна ударна сила.

Европа не може да претендира за финансова ударна сила, каквато няма, пазарите бързо ще я накажат за това, посочи той.

"Силни сме, но не сме с неограничени сили", допълни говорителят.

Партньорите на Германия притискат страната да се откаже от съпротивата си срещу масова намеса на Европейската централна банка (ЕЦБ) и издаване на съвместни облигации предвид дълговата криза, простираща се практически върху цялата еврозона.

През последните месеци Германия действително намали бюджетния си дефицит, но има дълг от над 2 трилиона евро, или повече от 80 на сто от брутния й вътрешен продукт (БВП).

И днес Берлин продължи да настоява за промяна на европейските договори за укрепване на бюджетната дисциплина, което според Германия е предпоставка за решаване на дълговата криза.

Освен това министерството на финансите категорично опроверга твърденията, че Берлин планира да емитира съвместни облигации заедно с още пет страни от еврозоната с висок кредитен рейтинг.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още