fallback

Германия обмисля емитиране на общи облигации за силните икономики в еврозоната?

Според Die Welt канцлерът Ангела Меркел ще предложи въвеждането им при липса на съгласие за по-строг контрол при спазването на Пакта за стабилност и растеж

12:44 | 28.11.11 г. 2

Германското правителство обмисля идеята за емитиране при нужда на т. нар. „елитни облигации“ - общи за страната и 5-те държави с максимален рейтинг от еврозоната, съобщава немският вестник Die Welt, цитиран от ИТАР-ТАСС, като се позовава на дипломатически източници.  Въпросните пет държави са Австрия, Люксембург, Холандия, Финландия и Франция, като се очаква доходността по новите облигации да бъде около 2-2,5% годишно.

Целта на емитирането на подобни облигации е стабилизиране на финансовата ситуация сред най-платежоспособните държави от еврозоната и „издигането на заслужаваща доверие защитна стена, която да успокои пазарите“, посочва германското издание.

Според информация на Die Welt германският канцлер Ангела Меркел смята да предложи въвеждането на „елитните облигации“, ако не всички държави-членки на Европейския съюз се съгласят с внасянето на промени в европейските споразумения, предвиждащи по-строг контрол за спазването на Пакта за стабилност и растеж.

При определени условия емитирането на тези облигации не само ще подпомогне стабилизирането на финансовото положение в държавите с максимален кредитен рейтинг в еврозоната, но може да помогне и на онези, които изпитват сериозни проблеми с финансирането си, като например Испания и Италия, отбелязва германският вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още