fallback

Moody`s: Дълговата криза заплашва рейтингите на всички държави от ЕС

Импулс за ефективно разрешаване на кризата може да се получи само при загуба на достъп до финансиране от повече държави, посочват от агенцията

11:05 | 28.11.11 г. 8

Международната рейтингова агенция Moody's предупреди, че бързото ескалиране на дълговата криза в еврозоната и особено в банковия сектор заплашва позициите на всички европейски държави по отношение на кредитните им рейтинги, съобщи Ройтерс. 

„Макар че основната прогноза на Moody`s е за запазване на еврозоната без масови фалити, тя съдържа много негативни изводи за рейтингите през междинния период“, се посочва в съобщение на агенцията.

Оттам отбелязват също, че политически импулс за реализиране на ефективен план за решение може да се появи единствено след поредица от шокове, които могат да доведат повече държави до загуба на достъп до финансиране от пазарите и до необходимост от подкрепящи програми.

„Това най-вероятно ще доведе до понижаване на рейтингите на тези държави до спекулативно ниво заради проверките за платежоспособност, които вероятно ще бъдат наложени, и споделянето на бремето, което може да бъде принудително, ако (както е най-вероятно) е необходима подкрепа за значителен период от време“, добавят от Moody`s.

Според  агенцията еврозоната се доближава до обща позиция, водеща или до по-силна интеграция, или до по-голямо раздробяване. Оттам припомнят, че вероятността за развитие на по-неблагоприятни сценарии е нараснала през последните седмици, визирайки сред останалите фактори политическата несигурност в Гърция и Италия и влошаването на икономическата прогноза за региона.

„Вероятността за множество фалити на държави от еврозоната вече не е незначителна. Според Moody`s колкото повече продължава дълговата криза, толкова по-бързо ще продължи да се увеличава вероятността за фалити“, твърдят от агенцията. Те биха увеличили възможността една или няколко държави-членки да напуснат еврозоната. „Moody`s смята, че всеки сценарий за масово излизане – с други думи раздробяване на еврозоната – ще има негативен отзвук за кредитните рейтинги на всички държави от еврозоната и Европейския съюз“, се казва още в документа.

При липсата на мащабни политически инициативи в близко бъдеще, които да стабилизират положението на кредитния пазар, или ако той не се стабилизира по други причини „вероятно ще бъде достигната точката, в която цялостната структура на рейтингите на Moody`s за еврозоната и вероятно в останалата част на ЕС ще трябва да бъде преразгледана“, подчертават от агенцията.

Съобщението на агенцията едва ли ще изненада пазарите, твърди Тим Кондън, ръководител на отдела за изследвания за Азия в ING. „Принципно общо разбиране е, че всичко в Европа е изложено на риск“, посочва Кондън. „Твърде малко хора обаче очакват вариант с разпадане на еврозоната“, добавя той.

Във вторник финансовите министри на държавите от еврозоната трябва да обсъдят подробни оперативни правила за спасителния фонд за региона, който в момента е в размер на 440 трилиона евро, като евентуалното им одобряване ще даде възможност на фонда да привлече допълнителни ресурси.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още