fallback

Политическите преговори в Белгия бяха възобновени спешно

Според анализатори със снощното понижение на рейтинга Белгия вече е загубила над 4 млрд. евро на годишна основа, тъй като дългът на страната ще бъде обслужван по-скъпо

12:56 | 26.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Политиците, преговарящи за съставянето на следващото правителство на Белгия, снощи спешно се върнаха на масата на преговорите и не спаха цяла нощ, след като международната агенция Standard and Poor's понижи с една степен оценката на страната до ниво АА.

Въпреки че мандатоносителят в оставка за съставянето на новия кабинет Елио ди Рупо напусна по-рано тази седмица преговорите и бе поискал от краля Албер Втори отсрочка да си помисли дали ще продължи мисията си, час преди публичното оповестяване на лошата новина снощи той отново събра своите политически партньори. На продължилите 14 часа обсъждания е бил представен шести вариант на промени на бюджетната рамка на федерацията за следващите години.

Според местни анализатори, цитирани в медиите, Белгия вече е загубила над четири милиарда евро на годишна основа със снощното понижение на рейтинга, тъй като дългът на страната ще бъде обслужван по-скъпо при новите условия. Вестник Soar отбелязва тази сутрин, че преговарящите имат краен срок до часа на отварянето на борсите в понеделник, за да заявят, че са готови с рамката на бюджета за догодина.

Медийната компания RTL отбелязва, че тази сутрин техническите екипи на участващите в заседанията партии продължават преговорите, като новите разглеждани предложения включват през следващите четири години стажът за пенсия и възрастта за предсрочно пенсиониране да се повишат с две години.

Не се очаква мерките да засегнат бюджета на здравеопазването. Сред допълнителните идеи е повишаването на таксата върху печалби на борсата, както и въвеждането на "солидарен данък" за големите имущества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още