fallback

Изострянето на европейската дългова криза се отлага за края на януари

Новите правителства в еврозоната са донесли временно облекчение, но "меденият им месец" няма да продължи през идната година, прогнозират от Exclusive Analysis

22:35 | 25.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Анализаторите от Exclusive Analysis, които очакваха настъпването на „внезапна криза” до 26 ноември, отложиха това събитие за края на януари, след като новите технократски правителства в еврозоната са донесли временно облекчение в еврозоната, пише CNBC. ”Това се дължи на новите правителства в Гърция и Италия, които е вероятно да се наслаждават на кратък „меден месец”, получавайки подкрепа от европейските лидери, като например покупки от ЕЦБ на италиански облигации”, посочват от Exclusive Analysis.

Това благоразположение обаче е малко вероятно да продължи през идната година, тъй като опозицията спрямо служебно назначени ръководители, опитващи се да наложат сурови бюджетни ограничения ще се втвърди, предупреждават анализаторите.

От компанията изтъкват, че запазват вероятността за настъпването на "внезапната криза" на ниво от 65%, като само отлагат момента на възникването й.

Според Exclusive Analysis такава криза ще се разрази, когато дадена държава не е в състояние да посрещне задълженията си без външна помощ, например от МВФ, друга държава, или след предоговаряне с кредиторите.

Откакто на 8 ноември анализаторите публикуваха първоначалната си прогноза, доходността по облигациите на периферните страни се повиши, под натиск бяха поставени облигационните пазари на страните от вътрешността на еврозоната, а очакванията за икономическия растеж бяха понижени в целия регион.

Облекчение в момента според Exclusive Analysis внасят и надеждите, че предстоящата на 9 декември европейска среща на високо равнище може да донесе трайно разрешаване на кризата.

Изследователската компания отбелязва, че макар междубанковото кредитиране да е спаднало вследствие на намалените експозиции към дълговете на периферните страни от еврозоната, спадът все още не е толкова рязък, че да причини банкова криза в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още