fallback

Германия сама си купува билет за първа класа за Титаник

Инвеститорите като че ли поставят под съмнение кредитоспособността на първата европейска икономика

21:29 | 24.11.11 г. 27

Когато Титаник потънал през 1912 г., дори и пасажери от първа класа приключили живота си във водите на океана. Може да се каже, че Германия е тръгнала по пътя на легендарния кораб.

Страната така и не успя да привлече достатъчно инвеститори, за да пласира всички облигации, което повдига въпроса дали пазарите не се съмняват в  кредитоспособността на първата европейска икономика, пише Bloomberg .

Германските облигации губят статута си на убежище, който “споделят” с американските дългови книжа на фона на категоричния отказ на германското правителство да бъдат емитирани съвместни еврооблигации, както и Европейската централна банка (ЕЦБ) да стане кредитор от последна инстанция.

“Титаникът на единната валута няма как да продължи в сегашната си форма. Безопасността се крие в друг кораб, наречен политически съюз. Това означава, че третокласните и второкласните пасажери трябва да бъдат готови да се прехвърлят от луксозния лайнер на простия параход”, коментира Стюарт Томсън от Ignis Asset Management.

Германската финансова агенция обаче не вижда рискове за финансирането на страната от пазарите. Правителството на страната не е съгласно и че трябва да направи повече, за да успокои пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още