fallback

Белгия ще заема средства от своите граждани

Правителството в оставка планира да предложи на населението държавни облигации с 4% доходност

12:43 | 24.11.11 г.

За да финансира изплащането на държавни задължения, изпълняващият длъжността премиер на Белгия Ив Льотерм е наредил емитирането на държавни облигации, които ще бъдат предложени на населението на страната при доходност от 4%, съобщават местни медии, цитирани от РИА Новости.

„Вземайки предвид затрудненията на финансовите пазари, искаме да привлечем в по-голяма степен потенциала на спестяванията на белгийците за финансиране на дълга“, цитират Льотерм вестниците Le Soir и De Standaard.

За последен път в страната са емитирани държавни облигации за населението през 90-те години на ХХ век, като тогава бяха набрани белгийски франкове на настояща стойност между 70 и 80 млн. евро. Сега властите разчитат да наберат няколко пъти по-голяма сума.

Вчера доходността по белгийските държавни облигации достигна 5,84%, като опасенията на инвеститорите се подхранват от продължаващата политическа криза в страната. Тя бе предизвикана от невъзможността да бъде съставено правителство поради разногласията между френскоезичните и холандскоезичните политици, оставяйки управлението на правителството в оставка.

През 2010 г. то успя да понижи бюджетния дефицит до 4,8% от брутния вътрешен продукт на страната, а за настоящата година се очаква той да бъде свит допълнително до 4,1%. Това обаче не удовлетворява изискванията на Пакта за стабилност и растеж, предвиждащ максимален бюджетен дефицит от 3%.

В тази връзка от Европейската комисия вече предупредиха, че Белгия може да бъде глобена със 708 млн. евро, ако до средата на декември не представи проектобюджет за 2012 г. със заложени антикризисни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още