fallback

Барозу: Европейската икономика изглежда по-вяла от всякога, а рисковете растат

Без по-строго управление, по-силно сближаване и по-строга дисциплина ще бъде трудно, ако не и невъзможно еврото да оцелее, предупреди шефът на ЕК

16:44 | 23.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Автор: Никола Димитров, Dnes.bg Или ще приемете нашите условия, или не гарантираме, че еврото ще оцелее. Така звучеше посланието на шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу към правителствата от еврозоната при представянето на нови правила, които ще направят зависимо от Брюксел съставянето на бюджетите в страните, използващи общата валута.

"Без по-строго управление, по-силно сближаване и по-строга дисциплина ще бъде трудно, ако не и невъзможно еврото да оцелее", заплаши Барозу.

Той предупреди, че европейската икономика изглежда по-вяла от всякога, че несигурността и липсата на доверие се засилват, а рисковете се увеличават дори в сравнение с началото на годината.

Затова еврокомисията реши да предложи контрол върху държавните финанси на 17-те в еврозоната.

По-специално се предлагат две нови регулации, които ще се отнасят до съставянето на бюджетите и до узаконяването на мониторинга в държави, за които действат спасителни програми и които получават помощ за стабилизиране на бюджетите си отвън.

Първият регламент предвижда Европейската комисия да проверява националните сметки и ако не ги одобри, да поиска от парламента на съответната държава да промени бюджета, дори ако той вече е приет.

Проектобюджетите ще се инспектират и от останалите държави от еврозоната в рамките на Еврогрупата, преди да бъдат одобрени от местните власти.

Предвижда се въвеждане на график за подаване на проектобюджетите в Брюксел и общи правила за съставянето им, като правителствата ще бъдат задължени да поръчат независима макроикономическа прогноза за състоянието на приходите и разходите и стабилността на държавните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още