fallback

Гръцката централна банка: Имаме последен шанс да останем в еврозоната

От август централната банка е осигурявала извънредно финансиране на кредитни институции, за да компенсира изтеглените вложения

16:21 | 23.11.11 г. 5

На Гърция ѝ остава един последен шанс да остане в еврозоната и са необходими всеобщи усилия, за да избегне мъчително влачене от няколко десетилетия, предупреди централната банка на страната в свой доклад, цитиран от Ройтерс.

В доклада се посочва също, че неуспехът ще се отрази неблагоприятно на изпълнението на финансовите цели, ще отложи прилагането на реформите и че свиващата се икономика е направила несъстоятелни предишните ѝ оценки, че гръцкият дълг може да се поддържа на определено ниво.

Вторият спасителен финансов пакет, съгласуван в края на октомври, може да се окаже „последната подобна възможност“, която се предоставя на Гърция, твърдят експертите на банката в документа.

„Страната трябва да избегне още отлагания или отклонения от целите на всяка цена; всъщност са необходими всички възможни усилия, за да се концентрираме върху преизпълнението на целите“, подчертават те.

„Настоящият момент е най-критичният период в следвоенната история на Гърция. На карта е поставено оставането в еврозоната“, смятат авторите.

Докладът прогнозира свиване на икономиката с около 5,5% през настоящата година и от 2,8% през 2012 г. преди завръщане към ръст през 2013 г. Безработицата се очаква да бъде на ниво около 17% през 2011 г., но през следващата може да надхвърли 18%, сочат прогнозите.

„Положението остава критично. До момента темпото и степента на осъществяване на политиките не успяха да убедят пазарите и обществеността, че Гърция върви към достигане на поставените цели“, се подчертава в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още