fallback

Норвегия коригира надолу икономическата си прогноза за 2012 г.

Заради продължаващата дългова криза в Европа и МВФ намали прогнозите си за икономиката на скандинавската страна

23:07 | 22.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

„Правителството ще намали своята прогноза за развитието на икономиката“, заяви норвежкият премиер Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс. Той обаче не поясни в каква степен ще бъде корекцията и кога ще бъде направена тя. Официално кабинетът в Осло предвижда за 2012 г. ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,1% след 2,8% през тази година, без в тези цифри да се включват приходите от нефтената индустрия и корабоплаването.

Международният валутен фонд (МВФ) вече понижи прогнозата си за норвежкия БВП. За тази и следващата година институцията очаква ръст на БВП от 2,5%, след като преди това прогнозата беше за растеж между 2,5 и 3%.

МВФ очаква, че проблемите в еврозоната, ниските цени на петрола и затрудненията на междубанковия пазар ще спънат развитието на икономиката.

Президентът на централната банка Ойстин Олсен също предвижда влошаване на икономиката на страната, но засега е предпазлив и не излиза с конкретни цифри. На 14-и декември банката трябва да оповести решението си за основния лихвен процент, който в момента е 2,25%.

Богатата на петрол страна не е член на Европейския съюз. Силно експортно ориентираната й индустрия обаче е много зависима от търсенето в членките от ЕС. Заради нарастващото търсене на петрол страната с 4,9 млн. население почти не пострада от финансовата криза, отбелязва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още