fallback

Бундесбанк понижи прогнозата си за растежа на германската икономика през 2012 г.

Догодина БВП на Германия вероятно ще нарасне с между 0,5% и 1% спрямо юнската прогноза на централната банка за растеж от 1,8%

16:14 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Немската централна банка (Бундесбанк) понижи прогнозата си за растежа на германската икономика през следващата година поради влошените перспективи пред износа, които са резултат от задълбочаващата се финансова криза в региона, съобщава Bloomberg.

През 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия вероятно ще нарасне с между 0,5% и 1%, се посочва в изявление на базираната във Франкфурт централна банка. През юни институцията прогнозираше ръст от 1,8%.

„Чувствителното свиване на търсенето за германския износ в съчетание с изнервеността на финансовите пазари“ означава, че „през следващите месеци германската икономика ще се сблъска с по-сериозни трудности“, посочва Bundesbank.

Съществуват сериозни рискове, включително за „отчетлив период на икономическа слабост, ако дълговата криза се задълбочи“, се посочва в изявление на банката.

През третото тримесечие германската икономика нарасна с 0,5%, след ръст от 0,3% през второто. Бундесбанк не коментира прогнозата си от юни за годишен икономически ръст от 3,1% през 2011 г.

Дълговата криза принуждава европейските правителства да прилагат по-строги фискални икономии, което се отразява негативно на германския износ. През септември поръчките в производствения сектор и индустриалното производство се понижиха. През ноември доверието на инвеститорите достигна най-ниското си ниво за последните 3 години.

Част от свиването на износа може да бъде компенсирано от по-силното домашно потребление, стимулирано от очаквания ръст на доходите на германските домакинства, в резултат от „благоприятните тенденции на пазара на труда“, се посочва в изявлението на банката.

Въпреки това, от ключово значение е „изпитващите дългови проблеми страни да подредят публичните си финанси и да възстановят конкурентоспособността си“, се казва още в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още