fallback

Европейските чиновници може да стачкуват заради заплащането

Чиновниците са недоволни от опита на европейски държави да променят статута им заради кризата, а конкретната форма на протестните действия ще се реши на 22 ноември

09:58 | 19.11.11 г.

Синдикатите на европейските чиновници се готвят да организират стачка от следващата седмица, за да протестират срещу опитите на правителствата на европейските държави да променят статута им заради икономическата криза, съобщи БТА, като се позова на AFP.

След неуспешни преговори с Европейската комисия Общият междуинституционален фронт - синдикатът, представляващ европейските служители - даде предизвестие за стачка за периода 23 ноември - 7 декември 2011 г. На 22 ноември е свикано общо събрание в ЕК, на което ще бъдат решени конкретните форми на протестните действия.

Европейският чиновник от най-нисък ранг получава брутна начална заплата от 2 650 евро месечно, заплатата на генералния директор достига 18 300 евро, а на еврокомисаря - 23 000 евро, посочва агенцията. В тези суми не влизат семейните надбавки и разходите за представителни цели, отбелязва AFP.

Чиновниците са обезпокоени от водещите се дебати за изменение на статута на персонала на ЕС.

17 европейски държави, сред които Франция, Германия и Великобритания, подписаха документ, според който дискутираните до момента предложения "не са достатъчно амбициозни". 17-те страни критикуват системата за автоматично актуализиране на заплатите и предлагат да се взима предвид икономическият контекст, преди да се увеличават възнагражденията.

Някои страни освен това смятат, че повишаването на възрастта за пенсиониране от 63 на 65 години е недостатъчно и че пенсиите са прекалено високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още