fallback

Пападимос иска да понижи гръцкия бюджетен дефицит наполовина през 2012 г.

Според новия бюджет, ако бъдат изключени плащаният по обслужването на гръцкия дълг, през 2012 г. страната ще постигне бюджетен излишък от 1,1%

21:54 | 18.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Новото гръцко правителство представи плановете си за бюджета на страната през следващата година, обещавайки да понижи бюджетния си дефицит почти наполовина, съобщава BBC.

Финансовият министър Евангелос Венизелос прогнозира, че бюджетният дефицит на Гърция ще се понижи от 9% през тази година до 5,4% през 2012 г., поради отписването на гръцки дълг от банките кредитори.

Отписването на 50% от гръцкия дълг държан от търговските банки е част от последната сделка за спасяването на страната, договорена от еврозоната.

Венизелос посочва, че на банките ще бъдат предоставени различни опции за начините, по които могат да се включат в дълговата сделка.

„Няма да има един единствен модел за участието на гръцките или чуждестранните банки. Ще има два или три варианта и всеки ще може да избере този, който най-добре приляга на инвестиционната му стратегия“, казва министърът.

По думите на Пападимос, сделката договорена с кредиторите и страните от еврозоната прави гръцкия дълг „напълно управляем“.

Според новия бюджет, ако бъдат изключени плащаният по обслужването на гръцкия дълг, през 2012 г. страната ще постигне бюджетен излишък от 1,1%.

Правителството посочва също, че за постигането на заложените цели не са необходими допълнителни мерки за бюджетни икономии.

Гръцката икономика се очаква да се свие с 5,5% през тази година и с 2,8% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още