fallback

Bloomberg: Италианските банки ще трябва да намерят още 6,1 млрд. евро свеж капитал

На водещите банки на Апенините може да се наложи да потърсят още свеж капитал, поради влошеното качество на италианския дълг, който притежават

20:07 | 18.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Петте най-големи италиански банки, включително Intesa Sanpaolo SpA и UniCredit SpA може да се наложи да наберат още 6,1 млрд. евро, поради влошеното качество на италианския дълг, който притежават, пише Bloomberg.

Две годишният италиански дълг, който банките оценяваха на 97 цента за евро или повече към 30 септември, сега се търгува за около 92,7 цента за евро. Това предполага, че Intesa, UniCredit SpA, Unione di Banche Italiane SCPA, Banco Popolare и Monte Dei Paschi di Siena SpA се нуждаят от допълнителен капитал, са заключенията на проучване на Bloomberg публикувано днес. Банките са отказали коментар за нуждата си от допълнително финансиране.

Европейският банков регулатор (EBA) иска от Unicredit, UBI, Banco Popolare и Monte Dei Paschi до края на юни 2012 г. да повишат капиталовата си адекватност до 9%. EBA цитира спад на цената на правителствения дълг, който банките са притежавали в края на третото тримесечие.

Към 30 септември UniCredit е притежавала 40 млрд. евро италиански дълг оценен на 97,2% от номиналната стойност. Intesa оценява 63 млрд. евро италиански дълг на 97,4% от номиналната стойност.

Според оценка на Royal Bank of Scotland Group Plc италианските банки притежават най-много облигации на страни от периферията на еврозоната, като процент от пазарната си капитализация. Именно за това, посочва RBS, те са подложени на нарастващ натиск от страна на инвеститорите и европейските регулатори да преоценят притежавания от тях дълг.

„Мисля, че ако връзката между стойността на правителствените облигации и капиталовите изисквания бъде запазена, както личи от последния анализ на EBA, по нататъшна волатилност на спредовете по европейските дългове може да доведе до необходимостта от набирането на допълнителен капитал от страна на банките“, казва Алберто Гало, главен кредитен стратег на RBS в Лондон.

UniCredit, която на 14 ноември изненадващо обяви загуби за 10,6 млрд. евро през третото тримесечие, след като отписа нематериални активи за 8,7 млрд. евро обяви, че планира да продаде акции за 7,5 млрд. евро, за да запълни най-сериозната капиталова дупка сред италианските банки. UniCredit отмени и плановете си за разпределяне на дивиденти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още