fallback

Британските банки са свили с 25% кредитите за периферните държави от еврозоната

През третото тримесечие най-силна е редукцията на междубанковите кредити към Гърция и Испания, като за първи път се отчита намаление на експозициите и към Италия

10:40 | 18.11.11 г.

Банките във Великобритания са намалили кредитните си експозиции към партньорите им от периферията на еврозоната с 25% през третото тримесечие спрямо второто заради опасенията от задълбочаване на дълговата криза, пише The Financial Times.

Според данни на изданието четирите най-големи банки на Острова са свили обемите на междубанковите кредити до 10,5 млрд. паунда в периода юли-септември. Най-рязко са намалели заемите към гръцки и испански банки. За пръв път обаче са намалени и кредитите към италианските финансови институции.

HSBC, която отпуска най-много междубанковите кредити, ги е свила най-рязко – с 40% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца. Експозициите към Гърция, Испания и Ирландия са съкратени с около 65%.

„Властите ще посрещнат добре новината за отдръпването от периферните държави на еврозоната“, коментира Джон Пейн от KPMG. Според него обаче новината за изтеглянето на междубанковата ликвидност е обезпокоителна.

По-устойчивите банки в Европа и по света предпочитат да държат парите си по депозити в централните банки и да намаляват междубанковите кредити, за да редуцират рисковете, отбелязва изданието. Подобна тенденция беше отчетена по време на първата вълна на кризата през 2008 г., когато доверието между банките буквално се изпари.

Все по-често финансовите институции проиграват различни кризисни сценарии, за да се подготвят за евентуален срив на пазарите. Финансовите институции тестват устойчивостта си и последствията за бизнеса при евентуалното излизане на държави от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още