fallback

Спад в доходността по облигациите на Италия, Испания и Португалия

Намесата на Европейската централна банка на пазара смъкна доходността по италианските облигации под 7%

15:28 | 16.11.11 г.

Доходността по 10-годишните италиански държавни облигации се понижи с 29 базисни пункта до 6,79% годишно, а по испанските – с 9 пункта до 6,25%, съобщи Bloomberg.

Според източници на агенцията Европейската централна банка е излязла на пазара и е закупила голяма част от облигациите на Испания и Италия.

„Европейският пазар на държавни облигации достига крайна степен на двойственост. Когато и да се появи на пазара ЕЦБ, това ще му хареса, а ако ЕЦБ не участва - ставаме свидетели на натиск. Няма истински купувачи“, смята Мохит Кумар, ръководител на отдела за анализа в лондонския филиал на Deutsche Bank AG.

През миналата седмица доходността по италианските държавни облигации достигна рекордните 7,12% годишно, което според анализатори може да осигури възможност за развитие на „гръцки сценарий“ на Апенинския полуостров.

Междувременно AFP съобщи, че Португалия е емитирала 3-месечни съкровищни бонове на стойност 1,123 млрд. евро, като доходността по тях се е понижила със 102 базисни пункта спрямо предходния търг на ценни книжа с аналогичен матуритет, достигайки 4,895% годишно.

През октомври международната рейтингова агенция Standard&Poor`s потвърди дългосрочния рейтинг на страната на ниво ВВВ- с негативна прогноза с обосновката, че Португалия е с най-добри показатели сред държавите, получаващи финансова подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още