fallback

Не трябва да се концентрираме само върху това, което се случва с Италия

Облигационните пазари ни казват, че някои европейски страни могат да загубят първокласния си рейтинг, смята изпълнителният директор на BlackRock Лорънс Финк

22:17 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европа е изправена пред ликвидна криза, която ще засегне всяка страна от Европейския съюз освен Германия, предупреждава главният изпълнителен директор на BlackRock Лорънс Финк.

”Не трябва да се концентрираме само върху това, което се случва с Италия”, казва пред CNBC Финк, чиято компания управлява активи за 3,3 трлн. долара по цял свят.

”Преди няколко месеца всички се бяха съсредоточили върху Гърция, когато трябваше да се концентрират върху Италия, докато сега всички са вторачени в Италия, а трябва да се обърнем към всички онези страни, чиито кредитни рейтинги могат да бъдат понижени”, посочва той.

Облигационните пазари ни казват, че някои от тези страни могат да загубят първокласния си рейтинг, изтъква той.

С наближаващите изисквания Basel III банките осъзнават, че вложенията им в държавни дългове може би не са желани активи, а това означава превес на предлагането на ДЦК, допълва Финк.

За разлика от САЩ, където, както Федералният резерв, така и Финансовото министерство, обират свръхпредлагането, в Европа трябва да е налице необходимост да се купи всичкият този дълг в балансите на банките.

А в същото време европейските правителства трябва да намерят начин да управляват бюджетните си дефицити и да октрият пътя към икономическия растеж, казва шефът на BlackRock.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 18.08.22 г.
fallback