fallback

Европейските акции сe понижиха въпреки добрите данни от САЩ

Нарастващото напрежение около Италия и Франция повлия негативно на инвеститорските настроения

20:30 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите в Европа се понижиха в днешната сесия въпреки по-добрите от очакваното икономически данни от САЩ, които подкрепиха ранната търговия на Wall Street, като макар и за кратко засенчиха безпокойството около европейската дългова криза, предава Ройтерс

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, затвори на минус 0,3% до 972 пункта, след като по-рано през деня загубите му достигаха 1,8%.

Британският FTSE 100 отстъпи с 0,03% до 5 517 пункта, германският DAX се понижи с 0,9% до 5 933 пункта, а френският CAC 40 спадна с 1,9% до 3 049 пункта.

Акциите се търгуваха с понижения в началото на сесията, след като доходността по италианските 10-годишни ДЦК отново прехвърли критичното ниво от 7%.

”Има несигурност около съставянето на новото италианско правителство. То изглежда отнема повече време от очакваното. Това вдига доходността по облигациите”, коментира Андреа Уилямс, фонд мениджър в Royal London Asset Management.

Инвеститорските настроения станаха още по-негативни следобед на фона опасенията, че френската икономика може да бъде въвлечена в дълговата криза.

Доходността по облигациите на страната се повиши и вече е близо двойно по-висока от тази по базовите немски книжа , след като проучване предупреди, че неспособността на Франция да прави бързи промени в икономиката си е сериозен проблем пред региона.

В резултат акциите на BNP Paribas (-5,8%) и Societe Generale (-5,2%) се оказаха сред най-губещите.

„Франция със своята огромна експозиция към Италия попада в капана на страха”, коментира Дейвид Морисън, пазарен стратег в GFT Gobal.

Испания пък трябваше да плати невиждана от 1997 г. доходност по облигациите си, за да пласира краткосрочни книжа за 3,2 млрд. евро.

Днес бе обявено, че икономиката на еврозоната е отблелязала скромен ръст през третото тримесечие от 0,2% спрямо предходното, но според икономисти регионът почти сигурно върви към рецесия.

Продажбите на дребно в САЩ регистрираха ръст от 0,5% през октомври на месечна база, като силните покупки на автомобили и строителни материали преодоляха спада в сектора на услугите, съобщиха от американското министерство на финансите.

Производствените цени през октомври пък се понижиха с 0,3%, което е първи спад от 4 месеца, благодарение на понижените цени на горивата, стана ясно от съобщение на американското министерство на труда. Бизнес запасите са останали на нивото си от септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 06.09.22 г.
fallback