fallback

Доходността по 10-годишните италиански облигации отново надхвърли 7%

Доходността по 3-месечните гръцки съкровищни бонове нарасна с 0,02 процентни пункта, а новият премиер на страната ще се срещне с ръководството на ЕС на 21 ноември

16:10 | 15.11.11 г.

Доходността по 10-годишните италиански държавни облигации отново надхвърли психологически важната граница от 7% годишно, достигайки 7,01%, съобщи РИА Новости.

През миналата седмица тя достигна рекордните от 1997 г. насам 7,12%, като според анализатори задържането над 7% може да доведе страната до „гръцки“ сценарий. Само преди месец доходността по италианските облигации бе 5,402%.

През миналата седмица италианският парламент одобри проектозакона за за стабилизиране на икономическата ситуация в страната, който включва съгласуваните антикризисни мерки с ръководството на Европейския съюз, след които и намаляване на италианския държавен дълг, достигащ в момента 1,9 трилиона евро.

Междувременно Гърция емитира 3-месечни съкровищни бонове на стойност 1,3 млрд. евро при доходност от 4,63% годишно, като предходната емисия на държавни ценни книжа със същия срок имаше доходност от 4,61%, предаде ИТАР-ТАСС.

Това е първата емисия след споразумението между гръцките партии за съставяне на правителство с премиер Лукас Пападимос и резултатите от нея показват, че деловите кръгове до момента не виждат особена промяна в икономическото положение в Гърция.

Пападимос ще се срещне на 21 ноември в Бюрксел с ръководството на Европейския съюз в лицето на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на канцеларията на гръцкото правителство, без да уточнява какъв ще бъде предметът на разговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още