fallback

За Франция набирането на капитал вече е два пъти по-скъпо, отколкото за Германия

Разликата между доходността на френските и немски правителствени облигации достигна нов рекорд, натискът върху Франция се засилва

13:12 | 15.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Пазарите продължават да засилват натиска си върху Франция и днес, като това се изразява в ново увеличение на доходността по десетгодишните правителствени облигации на страната. Тя се повиши значително в началото на днешната търговия в Европа и достигна 3,5 на сто.

Обезпокоително е и това, че днес бе поставен нов рекорд в разликата, която носят правителствените облигации на Франция и Германия. Тя достигна до 172,6 базисни пункта, което означава, че за десетгодишните немски облигации инвеститорите изискват доходност от 1,775 на сто.

Изчисленията показват, че за Франция в момента е двойно по-скъпо да набира капитал от финансовите пазари, за да финансира нуждите си, отколкото на Германия. Все пак на този етап изискваната от инвеститорите доходност е далеч под нивата, при които Гърция, Португалия и Ирландия потърсиха международна подкрепа.

Това се случи при достигането на доходност по облигационните емисии от над 7 на сто.

Същевременно бе разпространена информация, че икономическото състояние на Франция не е особено съвместимо с най-високия кредитен рейтинг ААА, който към момента се присъжда на страната. Изводът е от проучване на германската банка Berenberg и изследователския център The Lisbon Council, съобщава от Франс прес.

Сред шестте страни с рейтинг тройно А Франция е получила най-ниската оценка в проучването, в което Париж е поставен на 13-а позиция от 17-те страни от еврозоната.

"Резултатите са твърде посредствени за страна, която иска да бъде лидер", се казва в проучването. В него се отчитат растежа, конкурентоспособността и способността за обслужване на държавния дълг.

Изчисленията поставят Франция между Испания (на 12-о място) и Италия (на 14-о) - двете страни, които в момента се следят внимателно от пазарите и рейтинговите агенции. Това би могло да се приема като знак, че Франция също е застрашена от разпространение на дълговата криза, посочват авторите.

Със своето тройно А, Франция би трябва да се намира по-близо в класацията до страни като Германия, Холандия и Финландия - смятани за "добродетелни" в ЕС и също с оценка ААА на рейтинговите агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още