fallback

Гръцката опозиция не дава гаранции за споразумението с ЕС

Според лидера на Нова демокрация Андонис Самарас критиката на дясноцентристите за тази политика остава без промяна

15:13 | 14.11.11 г. 3

Гръцката опозиция запазва несъгласието си с кредитното споразумение между страната и Европейския съюз и не възнамерява да гласува нови мерки за строги икономии, като няма и да даде писмено съгласие за реализиране на политиката, посочена от международните кредитори, заяви лидерът на дясноцентристката опозиция Андонис Самарас, цитиран от РИА Новости.

„Няма да подписвам изявления с подписа на всички партии“, каза Самарас в гръцкия парламент и добави, че „няма да гласуваме и каквито и да било нови мерки“.

Европейските лидери искат лидерите на гръцките политически партии да подпишат, че се ангажират да изпълнят споразуменията, постигнати на срещата на високо равнище на Европейския съюз на 26-27 октомври, чрез които се отписва част от гръцкия дълг срещу многогодишна програма за строги икономии. В противен случай според тях може да се стигне и до изваждането на Гърция от еврозоната.

„Нашата критика за тази политика остава без промяна“, каза Самарас, чиято партия Нова демокрация влезе в сформираното през миналата седмица ново гръцко правителство начело с безпартийния Лукас Пападимос.

Според Самарас партията му на практика не участва в непосредственото управление на страната. „Нашето участие е чисто символично“, твърди той.

Опозиционният лидер потвърди, че дясноцентристите възнамеряват да настояват за промяна на настоящата политика, довела до съкращаване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още