fallback

Бъфет: Не е ясно дали Европа има желание или възможност да се справи с кризата

Европа няма да изчезне и икономиката й ще бъде по-силна след десет години, но в момента ситуацията е сложна, смята инвеститорът

14:28 | 14.11.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Именитият инвеститор Уорън Бъфет смята, че не е ясно дали Европа има волята или възможността да се справи с дълговата криза. Мнението на милиардера е, че в момента има частично „бягство“ от Европа по отношение на инвеститорския интерес към проблемните държави.

Бъфет заявява още, че е притеснен заради липсата на доверие от страна на инвеститорите към континента като цяло, съобщава CNBC.

Инвеститорът споделя, че следи всекидневно случващото се в еврозоната. Нито той, нито инвестиционната му компания Berkshire Hathaway имат позиции в европейски банкови акции, твърди Бъфет. Причината е, че преди да инвестира в тях, той трябва „да разбере по-добре“ отчетите им.

Европа „няма да изчезне“ и икономиката й ще бъде по-силна след десет години. В момента обаче ситуацията е сложна и закриването на позиции би било доста трудно, смята Бъфет.

В същото време американската икономика, или поне части от нея, се представят доста добре, посочва инвеститорът. Жилищният пазар обаче все още не е поел нагоре, което се разминава с предишни прогнози на Бъфет.

В тази връзка милиардерът признава, че компаниите от портфейла на Бъфет, свързани с жилищния пазар, се намират в „депресия“ без сигнали, че предстои подобряване. Като цяло жилищният пазар няма нужда от стимули. Необходимо е създаването на повече домакинства, отколкото на жилищни единици, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още