fallback

Р. Найтингейл: Няма решение за Европа

Донякъде е иронично, че новият премиер на Италия е именно Монти, един от архитектите на системата, която доведе до проблемите, коментира анализаторът

14:10 | 14.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Не съществува решение за дълговата криза в еврозоната и е илюзия да си мислим, че нещо подобно се вижда на хоризонта, коментира Роджър Найтингейл, икономист на RDN Associates, цитиран от CNBC.

„Няма изход и никога не съм си мислел че е имало. Нито за една от засегнатите страни. След като веднъж някоя страна изпадне в подобно блато, връщане назад няма“, посочва той.

Той отхвърля настоящото сравнително позитивно отношение на инвеститорите към Италия като мимолетно.

„След няколко дни или няколко седмици нещата отново ще се влошат – доходността ще се повиши и всичко ще се завърти по спиралата надолу. Предизвестен факт е, че по-голямата част от Европа вече е в рецесия.“

„Европа е със сравнително ниска конкурентоспособност и е изправена пред нарастващи цени за обслужването на дълговете си – по-висока доходност, която разбира се е неустойчива и която ще забави растежа допълнително“, казва Найтингейл.

Според него двамата новоизбрани държавни глави на Италия и Гърция - Марио Монти и Лукас Пападимос, няма да успеят да измъкнат страните си от кризата.

„Донякъде е иронично, че новият премиер на Италия е именно Монти. Той беше член на Европейската комисия (ЕК) и един от архитектите на системата, която доведе до проблемите. Защо именно той е новият италиански премиер? Ще е малко чудо, ако решението проработи“, посочва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още