fallback

Берлин се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната

Германското правителство разработва три сценария за тази доскоро немислима ситуация

11:50 | 14.11.11 г. 17
Автор - снимка
Създател

„Ние сме въоръжени“, обясни канцлерът Ангела Меркел по време на срещата на Г-20 в Кан и намекна за възможно излизане на Гърция от еврозоната. Самата тя намеси подобен сценарий в битката за спасяване на еврото, за да може да увеличи заедно с френския президент Никола Саркози натиска върху правителството в Атина.

Междувременно германското правителство се подготвя действително за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, ако новото гръцко правителство не успее да се справи с набелязаните мерки, пише авторитетното списание Spiegel.

Според изданието експерти от германското финансово министерство са разработили няколко сценарии, базирани на различни хипотези. 

Един така наречен „базисен сценарий“ се опира на допускането, че не всичко ще бъде толкова зле. Според него  излизането на Гърция може дори да бъде добре за еврозоната в дългосрочен план, тъй като "без най-слабото звено, веригата на държавите-членки в еврозоната ще бъде заздравена". Наистина страните в периферията на валутния съюз - Италия и Испания, ще продължат да се борят, но ако са ненатоварени от кризата в Гърция, ще успеят да се справят с проблемите си по-лесно. Според германските финансови експерти тези две страни изпитват ликвидни проблеми, но за разлика от Гърция, не са във фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още