fallback

Рубини предрече излизане на Италия от еврозоната

Икономистът смята, че страната може да бъде принудена да пристъпи към преструктуриране на дълговете си

18:10 | 12.11.11 г. 17

Фискалните реформи в Италия вероятно няма да помогнат на страната и да намалят разходите й за заемни средства. Ако не се предприемат по-агресивни действия, това я изправя пред риск от фалит и излизане от еврозоната.

Това заяви икономистът Нуриел Рубини в интервю за Ройтерс, като допълни, че Гърция, Португалия и Испания също са заплашени от напускане на европейското валутно обединение.

“Мисля, че през следващите 12 месеца има голяма вероятност  “План А” да не проработи за Италия”, коментира Рубини.

“Страната може да бъде принудена да пристъпи към преструктуриране на дълга и това може да я принуди да напусне еврозоната”, допълни още той.

По думите на Рубини спасителният фонд на еврозоната е “една шега”. Той не приема сериозно и увеличаването на капацитета на фонда до 1 трлн. евро, тъй като Международният валутен фонд (МВФ) може и да не успее да осигури подобаваща финансова подкрепа за механизма.

Дълговете на Италия възлизат на 1,9 трлн. евро и измести Гърция от фокуса на инвеститорите, тъй като еврозоната не може да си позволи спасяването на страната. Днес долната камара на парламента в Рим гласува ключовите бюджетни реформи, след което се очаква премиерът Силвио Берлускони да подаде оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още