fallback

ЕК може да глоби Белгия със 708 млн. евро за липса на бюджет

Страната е длъжна да представи до средата на декември и антикризисни икономически мерки

22:13 | 11.11.11 г.

Европейската комисия може да глоби Белгия със 708 млн. евро през януари 2012 г., ако до средата на декември там не бъде завършен проектът за държавен бюджет и не бъдат представени антикризисните икономически мерки, съобщава белгийският вестник De Tijd, цитиран от РИА Новости.

Вчера ЕК подкани членовете на правителствената коалиция в Белгия, от които се очаква да съставят правителството на страната, колкото се може по-бързо да приключат работата по проектобюджета за 2012 г.

Заради разногласия между представителите на френскоезичната и холандскоезичната част на страната Белгиая почти година и половина живя без правителство, като се управлява от правителството в оставка.

То успя да понижи бюджетния дефицит до 4,8% от брутния вътрешен продукт през 2010 г., а за тази година се очаква той да спадне до 4,1% от БВП. Според правилата на ЕС обаче бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 3% от БВП.

От 13 декември влизат в сила новите изисквания за спазването на бюджетната дисциплина от държавите-членки на ЕС, които предвиждат и възможността за налага не на финансови санкции срещу нарушителките.

Държава, която допусне по-висок бюджетен дефицит от предвидения в Пакта за стабилност и растеж 3% от БВП, ще бъде глобявана със стойността на 0,2% от БВП.

Мярката ще се прилага автоматично, ако срещу нея не се обявят квалифицирано мнозинство от държавите-членки на ЕС.

Първоначално средствата от глобата ще влизат в специална затворена сметка, но ако глобената държава не изпълнява изискванията на ЕК, средствата ще постъпят директно в бюджета на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още