fallback

ЕК: Разпадането на еврозоната ще струва поне 7 трилиона евро

Политическият ефект ще бъде дори по-голям, защото ще унищожи перспективите пред бъдните поколения, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу

20:04 | 11.11.11 г. 4

От Никола Димитров

Разпадането на еврозоната ще струва поне половината от произведеното за година от европейската икономика, съобщи Dnes.bg, позовавайки се на Европейската комисия, която цитира изследване на германския застрахователен концерн Allianz SE.

Според изследването тази цената ще покрие само първоначалните загуби, като следващите разходи ще зависят от това как ще се получи разпадането.

За 2010 г. брутният вътрешен продукт на 27-те европейски членки се равнява на около 12,3 трилиона евро.

Икономиката на Германия, която е най-голямата в ЕС, ще се свие с 3% и ще загуби 1 млн. работни места.

"Политическия ефект от това ще е дори по-голям, защо ще унищожи перспективите пред бъдещето поколение", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу пред германската неправителствена организация Die Europa Rode.

В реч в Берлин той припомни, че Европа ще загуби и международната си тежест, ако от континентален съюз се превърне в обединение от 6 или 12 държави.

Коментарите на Барозу идват дни, след като френският президент Никола Саркози разви идеята за разделяне на Европа на държави, които използват еврото, и останалите, като се създадат съответно съюзи на федерален и на конфедерален принцип.

В отговор на френската идея, която получи косвена подкрепа и от Лондон, Барозу заяви, че не само не бива да се допуска разделение на съюза, но че е недопустимо и да се изключват държави от еврозоната или пък да се поставят допълнителни условия на страните, които вече са обявили, че желаят да се присъединят към общата валута.

Той припомни, че всички държави трябва да приемат еврото и че това е тяхно задължение по договора за членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още