fallback

Европейските акции сe понижиха заради безпокойството относно Италия

Европейският спасителен фонд и МВФ в момента не разполагат с достатъчно средства, за да предотвратят евентуална неплатежоспособност на страната, коментира анализатор

19:18 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите в Европа се понижиха в днешната сесия заради опасенията, че споровете около формирането на правителство на националното единство в задлъжнялата Италия и повишената доходност по дълга на страната може да задълбочат дълговата криза в региона, предават Ройтерс и CNBC.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се понижи с 0,3% до 963 пункта, като от началото на годината е загубил 14%, главно поради страховете, че дълговата криза може да се разпространи към други страни от еврозоната и да застраши крехкото глобално икономическо възстановяване.

Британският FTSE 100 отстъпи с 0,3% до 5 445 пункта, германският DAX се покачва с 0,7% до 5 868 пункта, а френският CAC 40 е надолу с 0,3% до 3 065 пункта.

”Инвеститорите не се съмняват, че Италия е сериозен проблем за еврозоната и дори за глобалната икономика”, коментира Ангъс Кямпбъл, ръководител Продажби в Capital Spreads.

„Ако сега се наложи страната да бъде спасявана, то Европейският фонд за финансова стабилност и МВФ не разполагат с достатъчно средства, за да се избегне неплатежоспособност по италианския дълг”, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 10.11.11 г.
fallback