fallback

КВС със загуба заради гръцки облигации и загуби от кредити в Унгария и България

От банката очакват все пак да реализират печалба от 1,2-1,4 млрд. евро за годината

10:46 | 10.11.11 г.

Белгийската банкова и застрахователна група КВС неочаквано е реализирала загуба през третото тримесечие, съобщи Ройтерс.

Подразделенията на финансовата институция в Гърция, Ирландия, България и Унгария, както и оттеглянето й от други пазари, са й стрували 1,3 млрд. евро. Освен това, до края на годината КВС трябва да плати 500 млн. евро във връзка с отпуснатата й държавна помощ в размер на 7 млрд. евро в периода 2008-2009 г. Компанията продължава да търси купувачи за полските си подразделения Kredyt Bank и Warta.

В периода юни-септември КВС е реализирала нетна загуба в размер на 248 млн. евро при очаквана печалба от 83,4 млн. евро.

„Оперативната среда през третото тримесечие беше твърде сурова. Осъзнаваме, че времената са трудни за икономиките и за хората. КВС очевидно не е имунизирана срещу това и резултатите си на силно повлияни“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Ян Ванхевел.

Централноевропейското звено на КВС е натрупало загуба през тримесечието заради натрупаните загуби от кредитния портфейл в Унгария, свързан с ипотеки в чуждестранна валута, както и в България. Същото подразделение е излязло на минус и заради инвестициите в гръцки държавни облигации.

В края на третото тримесечие белгийската финансова институция е намалила експозициите си към дълг на Италия, Ирландия, Португалия, Гърция и Испания до 5,1 млрд. евро, докато в края на юни експозициите са възлизали на 9,6 млрд. евро.

От банката посочиха, че заради добрите финансови резултати през октомври се очаква в края на годината нетната печалба да достигне 1,2-1,4 млрд. евро. За първите девет месеца банката е реализирала печалба в размер на 900 млн. евро, припомнят от КВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още