IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърците масово теглят парите си от банките

От януари 2010 г. спестяванията на гърците са намалели с над 21%, а само през септември т. г. депозитите са се свили с 3%, показва статистиката

21:11 | 09.11.11 г. 15
<p>
	Жена наблюдава един от клоновете на Алфа банк в Атина. Снимка: Ройтерс</p>

Жена наблюдава един от клоновете на Алфа банк в Атина. Снимка: Ройтерс

Гърците масово теглят спестяванията си от банките в последната седмица заради задълбочаващата се политическа криза в страната и страхът от излизане от еврозоната, съобщи Ройтерс позовавайки се на анонимни източници, близки до гръцките финансови институции.

Гръцките граждани са изтеглили около 5 млрд. евро, след като миналата седмица премиерът на страната Георгиос Папандреу съобщи, че ще бъде организиран референдум дали да бъдат приети условията по новия европейски пакет от помощи.

“Много хора изтеглиха спестяванията си в четвъртък и петък миналата седмица. Дори имаше проблеми със снабдяването на банките с пари, за да се задоволи нарасналото търсене”, коментира пред агенцията неназован банкер.

“Наши клиенти теглеха в брой по 600 – 700 хил. евро, а това напряга системата”, допълва банкерът. Той признава, че банката, в която работи, е била принудена да даде лихви от над 7%, за да убеди клиентите си да задържат парите по сметките си.

Междувременно управителят на централната банка на Гърция Георгиос Провопулос направи едно от редките си публични изявления и предупреди, че политическата несигурност вреди на икономиката и на банковата система. “Трябва ни силно правителство, което да подсигури бъдещето на страната в еврозоната”, коментира Провопулос.

Основният страх в Гърция е, че банковата система може да рухне, а депозитите – да изгубят стойността си, ако страната се откаже от еврото и приеме нова, по-слаба валута. 

Статистиката обаче е красноречива и доказва, че гърците наистина теглят спестяванията си от финансовите институции. От януари миналата година досега депозитите на населението са се стопили с над 21%. Само през септември вложенията на гръцките граждани в банките са намалели с 3% до 183,2 млрд. евро.

Източниците на Ройтерс очакват през октомври гърците да изтеглят още поне 8 млрд. евро от банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 11
tigerdragon
преди 12 години
Тук прочетох много присмехулни мнения за Иван Митев. Аз не съм запознат с неговата теория и не мога да взема становище. НО, по тоя повод, прави ми впечатление:Иван Митев посочва конкретна и ясна причина за кризата. А това световните икономисти и политици - още не са го направили. Вие да сте чули отговорно обяснение какво е сбъркано, как е сбъркано, коя част от системата трябва да се смени, за да потръгне машината отново? Конкретно?НЯМА ВСЕ ОЩЕ ИЗОБЩО ОФИЦИАЛНА ДИАГНОЗА НА ТАЯ КРИЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
Силно се надявам "стопанската криза" скоро да приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Упорството Ви започва да ме радва. Натрапчива лудост, просмукваща се от всеки постинг. Удоволствие за читателя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
По произход кризата в Р. Гърция през 2011 г. е проста, защото е поради само една единствена особено важна причина, означена като Грешка на Джон Лоу (Употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с евро).Достатъчно е тази причина да се неутрализира и кризата ще се премахне.До 24 часа време след преустановяване на държавната финансова "Грешка на Джон Лоу" в Р. Гърция, (т. е. при условия на усъвършенствано нейно ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с евро) сегашната стопанска криза в Р. Гърция ще е премахната.При продължение на "Грешка на Джон Лоу"в Р. Гърция не е възможно успешно спасение от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Lucifer
преди 12 години
...то и в клоновете на Пощенска не е по-различно, особенно след обединяването на алфа и юробанк, от 2 проблемни не става 1 безпроблемна...а спомена за 12-те фалирали през лятото на 96г е още жив, така че щом гърците не вярват на родните си банки то едва ли българите ще са по-наивни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още