IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърците масово теглят парите си от банките

От януари 2010 г. спестяванията на гърците са намалели с над 21%, а само през септември т. г. депозитите са се свили с 3%, показва статистиката

21:11 | 09.11.11 г. 15
<p>
	Жена наблюдава един от клоновете на Алфа банк в Атина. Снимка: Ройтерс</p>

Жена наблюдава един от клоновете на Алфа банк в Атина. Снимка: Ройтерс

Гърците масово теглят спестяванията си от банките в последната седмица заради задълбочаващата се политическа криза в страната и страхът от излизане от еврозоната, съобщи Ройтерс позовавайки се на анонимни източници, близки до гръцките финансови институции.

Гръцките граждани са изтеглили около 5 млрд. евро, след като миналата седмица премиерът на страната Георгиос Папандреу съобщи, че ще бъде организиран референдум дали да бъдат приети условията по новия европейски пакет от помощи.

“Много хора изтеглиха спестяванията си в четвъртък и петък миналата седмица. Дори имаше проблеми със снабдяването на банките с пари, за да се задоволи нарасналото търсене”, коментира пред агенцията неназован банкер.

“Наши клиенти теглеха в брой по 600 – 700 хил. евро, а това напряга системата”, допълва банкерът. Той признава, че банката, в която работи, е била принудена да даде лихви от над 7%, за да убеди клиентите си да задържат парите по сметките си.

Междувременно управителят на централната банка на Гърция Георгиос Провопулос направи едно от редките си публични изявления и предупреди, че политическата несигурност вреди на икономиката и на банковата система. “Трябва ни силно правителство, което да подсигури бъдещето на страната в еврозоната”, коментира Провопулос.

Основният страх в Гърция е, че банковата система може да рухне, а депозитите – да изгубят стойността си, ако страната се откаже от еврото и приеме нова, по-слаба валута. 

Статистиката обаче е красноречива и доказва, че гърците наистина теглят спестяванията си от финансовите институции. От януари миналата година досега депозитите на населението са се стопили с над 21%. Само през септември вложенията на гръцките граждани в банките са намалели с 3% до 183,2 млрд. евро.

Източниците на Ройтерс очакват през октомври гърците да изтеглят още поне 8 млрд. евро от банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Не е уточнено дали ги теглят от само от гръцките баники или от всички банки на територията на страната. Много ми е интересно - могат ли да функционират всички системи от дистанция безотказно ако кораба майка бъде свален ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 12 години
rdjarov, не говори нищо за банките, за да не се получи така, че от един твой въпрос да започне голямата вихрушка. :)Тези дни мислех да попитам във форума, как така става, че гърците не се редят на опашки пред банките. Почнало било, ама не както беше у нас. Нищо, имат време, ще наваксат.7% лихва били давали. Милите, може по толкова, ама трябва да бъде месечно. Само дето се чудя, от кого ще вземат, та да плащат такива лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
rdjarov
преди 12 години
Хубаво че в края на статията се казва че това се случва от миналата година януари. Не приятели мои - в бизнеса често морала е обикновено с обратен знак на този при моряците. Корабът се напуска последно от капитана, а в Гърция кормчиите отдавна си пренесоха парите в швейцарски банки - сега плъховете се редят на опашки за да си теглят парите. Имам въпрос - какво ли правят "дечицата-банки в България" относно техните "банки-майки" в Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Причината, посочена от г-на е конкретна, ясна и напълно погрешна. Сбърканата част не е мярката (т.е. парите), а политиката на наказване на умните и кадърните за сметка на глупавите, вихрещ се от двете страни на атлантика - т.нар. социализъм.Кризата сама ще изчезне в Западна Европа като минат планираните бюджетните съкращения. В САЩ още не е сигурно че ще се случат. Иначе не те виним, то и самия г-н Митев едва ли е запознат с "теорияте" си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Аз съм чул отговорно обяснение какво се е объркало и как да се оправи, включително и от политици - поинтересувай се какво говори Рон Пол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Ти май не знаеш къде се намира буквата "Ч" на клавиетурата, или ти е счупено копчето...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
кризата има то4но определени параметри и функиций това 4е останалите не са забелязали това не я прави нещо хаотично............тя идва от америка в отговор на нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
иван митев във всеки негов пост публикува по4ти едно и също грешката на Джон Лоу и обяснения за нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
tigerdragon
преди 12 години
.....Рубини написа, че "30 години се е надувал балон", пък сега "се спукал", че "дълговите и кредитните тежести са станали непосилно високи" и че "капитализмът е вървял към саморазрушение". Той изказа очевидното.Е, питам аз, как така 30 години никои не забеляза, че тая световна икономическа система е балон? (Гражданите на планетата си мислят, че изграждат глобалното общество, пък се оказва, че надували балон.) И защо така точно сега се спука тоя балон? Ето така като Иван Митев конкретно и ясно да кажат нещо. Съмнително е това недиагностициране на проблема. И не дава добра прогноза за изхода от лечението. Пързалят ни нещо яко, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 11
tigerdragon
преди 12 години
Тук прочетох много присмехулни мнения за Иван Митев. Аз не съм запознат с неговата теория и не мога да взема становище. НО, по тоя повод, прави ми впечатление:Иван Митев посочва конкретна и ясна причина за кризата. А това световните икономисти и политици - още не са го направили. Вие да сте чули отговорно обяснение какво е сбъркано, как е сбъркано, коя част от системата трябва да се смени, за да потръгне машината отново? Конкретно?НЯМА ВСЕ ОЩЕ ИЗОБЩО ОФИЦИАЛНА ДИАГНОЗА НА ТАЯ КРИЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още