fallback

Инвеститорите бягат от италианския дълг, доходността прескочи над 7%

През следващата година страната трябва да погаси 300 млрд. евро дългове, а при настоящите лихви това изглежда доста скъпо

13:36 | 09.11.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите продължават да бягат Италия, или поне от вложенията си в италиански ценни книжа. Това се случва въпреки временния оптимизъм, който породи вчерашната новина за готовността на Силвио Берлускони да се оттегли от премиерския пост, пише Wall Street Journal.

Днес доходността по десетгодишните правителствени облигации прескочи над 7%, достигайки 7,12 на сто. Това показва, че пазарите губят доверие в способността на третата по големина икономика да се справи с дълговете и бюджетните си проблеми.

Според анализатори доходността по облигациите на Италия би стигнала и по-високо, ако не са операциите на Европейската централна банка, чрез които институцията изкупува значителни количества италиански дълг от пазара.

Поглед към пазарните настроения назад през тази година показва, че Португалия и Ирландия получиха спасителни пакети от кредити именно след като доходността по облигациите им скочи над 7 на сто. Това ниво се смята от анализаторите за неустойчиво, тъй като лихвените плащания стават прекомерно големи.

Тази седмица клиринговата къща LCH.Clearnet увеличи маржин изискванията за поддържане на позиция в италиански държавни ценни книжа. Това ги направи по-скъпи от гледна точка на разходите, необходими за инвестиция в тях, допълва вестникът.

Ако достъпът на Италия до капиталовите пазари стане още по-скъп, това може освен политически рокади, да предизвика и необходимост от огромна финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още