fallback

Цената за кредитирането на Италия достигна нов рекорд

Доходността по 10-годишните италиански облигации вече е над нивата, които принудиха Гърция, Ирландия и Португалия да потърсят спасително финансиране

14:05 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената за кредитирането на италианското правителство се повиши до нова рекордна стойност преди ключовия вот за политическото оцеляване на премиера на страната Силвио Берлускони, съобщава BBC.

Доходността по 10-годишните италиански облигации се повиши до 6,73% - историческо ниво от създаването на еврото през 1999 г.

Инвеститорите се опасяват, че третата по-големина икономика в еврозоната може да се окаже следващата жертва на дълговата криза.

Пазарите за кратко се повишиха в понеделник след публикуването на информация, която впоследствие се оказа погрешна, че италианският премиер се е съгласил да се оттегли.

Доходността по 10-годишните италиански облигации, която се повиши рязко през последните дни вече е над нивата, които принудиха Гърция, Ирландия и Португалия да потърсят спасително финансиране от международните институции.

Цената за финансирането на Италия е значително по-висока от тази на Германия. Доходността по 10-годишните германски облигации е 1,8%.

Берлускони нееднократно обеща, че ще предприеме нов кръг бюджетни икономии, за да успокои пазарите.

Във вторник финансовия министър на Австрия Мария Фектер заяви, че Италия е прекалено голяма, за да фалира.

„Италия е наясно, че с икономика с подобни размери не може да се надява на външна помощ“, казва Фектер. „Именно за това страната полага огромни усилия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още