fallback

Societe Generale отказа дивиденти и оряза бонуси

Нетната печалба на финансовата институция за третото тримесечие се е свила с 30,6% на годишна база

11:45 | 08.11.11 г.

Френската банка Societe Generale ще ореже бонусите на служителите и отказа изплащането на дивиденти след сериозни загуби, понесени заради отписването на 60% от стойността по гръцките държавни облигации на обща стойност 239 млн. евро, съобщи ВВС.

Нетната печалба на финансовата институция за третото тримесечие се е свила с 30,6% на годишна база, достигайки 622 млн. евро, което не оправда очакванията на анализаторите. Оперативната печалба за третото тримесечие се е свила с 3,7% до 1,3 млрд. евро.

Втората по големина френска банка обяви, че няма да изплаща дивиденти за 2011 г., за да подобри баланса си.

„Отдаваме приоритет на подсилването на капитала на групата“, заяви главният изпълнителен директор на Societe Generale Фредерик Удеа.

Той добави, че бонусите на служителите също ще бъдат намалени при „значим спад на плащанията за постижения“ в подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране.

Подразделението за банкиране на дребно обаче се представя добре, като печалбата там е нараснала с близо 15% чрез привличането на нови потребители и увеличаване на ипотечното кредитиране.

От финансовата институция посочиха също, че в рамките на тримесечието са намалили експозициите си към държавни дългови книжа на проблемни членки на еврозоната до 3,4 млрд. евро и са продали лоши активи за 10 млрд. евро.

Според Удеа, цитиран от CNBC,  експозицията към проблемните държави е намаляла наполовина през последните 9 месеца и това не представлява проблем за Societe Generale. Той посочи, че банката притежава гръцки облигации за 600 млн. евро, а 40% от облигациите за останалите четири държави – Ирландия, Португалия, Испания и Италия –  са с изтичащ матуритет през следващите 18 месеца.

По думите му третото тримесечие е било доста тежко, като той очаква положението да остане непроменено и през четвъртото заради запазващата се ситуация в еврозоната.

„Много е важно да се адаптираме към новата ликвидна среда и ние намалихме нуждите си от ликвидност с 40 млрд. евро само за едно тримесечие, което представлява две трети от целта, която обявихме само преди няколко седмици. Действахме много бързо“, подчерта още главният изпълнителен директор на кредитната институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още