fallback

Партиите в Гърция се разбраха за преходното правителство

Вероятният бъдещ премиер може да бъде европейският омбудсман Никифорос Диамандурос, но при „определени условия“

22:42 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Главните гръцки политически партии са се споразумели за временен гръцки премиер, който да изведе Гърция от политическия застой и да избегне възможния й банкрут. Това предава AFP, като се позовава се на гръцката държавна телевизия НЕТ. Името на новия премиер ще бъде обявено във вторник, заедно с останалата част на кабинета, след приключването на преговорите между настоящия премиер Георгиос Папандреу и основния опозиционен лидер Антонис Самарас.

Междувременно европейският омбудсман Никифорос Диамандурос потвърди, че е бил попитан дали е готов да оглави бъдещото коалиционно правителство в Гърция. Той обяви, че е готов да оглави коалиционното правителство, “ако бъдат изпълнени определени условия“.

Пред Ройтерс Диамандурос не уточнява нито кой му се е обадил, нито какви са поставяните от него условия.

По-рано стана известно, че гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу е разговарял през последните дни няколко пъти по телефона със своя съветник, бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос, също смятан за подходящ кандидат за ръководител на бъдещото коалиционно правителство.

Преговорите за създаването на единно преходно правителство в задлъжнялата Гърция се проточиха до късно тази вечер. „Нужно е време и не е лесно“, е заявил правителственият говорител Ангелос Толкас пред AFP. „Ако е нужно, преговорите ще продължат и до сутринта. “, е добавил той. Социалистическият премиер в оставка Георгиос Папандреу и консервативният опозиционен лидер Антонис Самарас „се намират в постоянен контакт“.

В Гърция трябва да се създаде правителство на националното единство, за да се приложат решенията, които бяха приети на срещата на върха в края на октомври. Преди седмица премиерът Папандреу заяви, че ще свика референдум за решенията на върха. Заради международния натиск малко след това той се отказа от идеята си и и обяви, че ще подаде оставка, за да се създаде единно правителство.

Междувременно финансовите министри на Гърция и Италия, двете „черни овци“ в еврозоната, трябваше да отговарят на неудобните въпроси на колегите им от еврозоната на спешна среща в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още