fallback

Русия може да подпомогне еврозоната

Москва може да вложи част от приходите си руския петролен износ в страните с единна европейска валута

18:50 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Русия отново предложи помощта си на изпадналата в затруднения еврозона. „С нашите партньори Бразилия, Индия, Китай и ЮАР сме готови да участваме в усилията по спасяването“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от агенция „Интерфакс“. Петте изгряващи икономики (BRICS) се считат за важен фактор в световната икономика.

Възможно било помощта да бъде дадена и през Международния валутен фонд (МВФ), е заявил Лавров. Само инвестиции обаче няма да са достатъчни, е уточнил той. Нужна била дълбока реформа на МВФ и на глобалната финансова система. Близък сътрудник на президента Дмитри Медведев заяви преди дни, че Русия може да инвестира до 10 млрд. долара (7,26 млрд. евро) в страните от еврозоната.

Днес в Москва се очаква и новият директор на МВФ Кристин Лагард. С Медведев тя ще обсъди и възможността да инвестира част от приходите от руския петролен износ в еврозоната, е заявила самата Лагард в интервю за „Комерсант“.

„Русия е един от най-важите членки в Г 20 и притежава влияние в целия свят“, е пояснила Лагард, която след това ще продължи пътуването си до Китай и Япония.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още